over here porn socket

Τα 9 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια

Τα 9 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια

Κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της, υπάρχουν ωστόσο και πολλά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια όταν περνούν από μια δύσκολη φάση. Ο Dave Elliot στο YourTango κατέγραψε τα 9 από τα μεγαλύτερα λάθη που συχνά κάνουν τα ζευγάρια και πώς αυτά μπορεί να είναι μοιραία για τη σχέση τους.

Αν κάπου αναγνωρίσεις τον εαυτό σου, μη δεις την κατάσταση παθητικά. Εννοείται πως μπορείς να αλλάξεις τη δική σου συμπεριφορά και αυτή του συντρόφου σου, καθώς επίσης και τον τρόπο που επικοινωνείτε προτού γίνει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά.

Αυτά είναι τα 9 προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να (ανα)γνωρίσουν τα ζευγάρια πριν να είναι πολύ αργά:

1. Εστιάζεις περισσότερο στο τι δεν σου αρέσει παρά στα καλά στοιχεία
Τα πάντα είναι θέμα εστίασης. Βλέπεις την αρνητική πλευρά του συντρόφου σου (ότι βαριέται να μαζέψει τα ρούχα του, προτιμά περισσότερο να κάτσει μπροστά στην τηλεόραση παρά να βγει μαζί σου έξω, ξεχνάει τα γενέθλια και τις επετείους) ή την καλή του πλευρά (σε κάνει να γελάς, σας αρέσουν τα ίδια πράγματα και περνάτε υπέροχα τα Σαββατοκύριακα που κάνετε μαραθώνιους σίριαλ, είναι τρυφερός και σε φροντίζει όταν τον χρειάζεσαι);

2. Προτιμάς να έχεις δίκιο από το να συγκρατηθείς
Όλοι κάνουμε λάθη και ο αγαπημένος σου δεν μπορεί να διαφέρει: θα υπάρχουν φορές που θα τα «κάνει θάλασσα». Και παρότι εκείνη τη στιγμή το πικρό σχόλιο μπορεί να είναι στην άκρη της γλώσσας σου, το μυστικό είναι να αντιδράσεις με έναν τρόπο που δεν θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας ούτε θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα χάσματα.

Είναι σημαντικό και πραγματικά έξυπνο να τον στρέψεις προς τη συμπεριφορά που θέλεις χρησιμοποιώντας την επιβράβευση και όχι την κριτική, αν θέλεις μια σχέση που θα διαρκέσει. Επιπλέον, δώσε στο σύντροφό σου το δικαίωμα της αμφιβολίας, ειδικά κάποιες φορές που μπορεί να μην το περιμένει ή να μην είναι σίγουρος ότι το αξίζει – θα το βρεις μπροστά σου, να είσαι σίγουρη! Και επιπλέον, αυτή η συμπεριφορά «χτίζει» την εκτίμηση, την καλή θέληση και γεννάει την επιθυμία να είναι ακόμη καλύτερος απέναντί σου στην επόμενη ευκαιρία που θα του δοθεί.

3. Παίρνεις τα πράγματα προσωπικά
Προσπάθησε να αποδεχτείς το γεγονός πως όλοι έχουμε ανάγκες και μερικές φορές οι ανάγκες μας είναι διαφορετικές. Και είναι πολύ λογικό, ο σύντροφός σου να θέλει να εκπληρώσει τις δικές του ανάγκες – χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό για σένα. Θέλει να βγει με τον κολλητό του το βράδυ; Μήπως απλά θέλει να βγει με έναν φίλο του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θέλει να είναι μαζί σου ή ότι δεν περνάει καλά με την παρέα σου; Είναι δείγμα ωριμότητας να μπορείς να διαχωρίζεις την ικανοποίηση των αναγκών του και να μην θίγεσαι με κάθε τι που παρεκκλίνει από αυτό που επιθυμείς εσύ. Προσπάθησε να είσαι ανοιχτή, να ακούς τις ανάγκες του συντρόφου σου, να τον ενθαρρύνεις να τις ικανοποιεί – αυτό άλλωστε θα σε κάνει πιο γοητευτική και ανεκτίμητη στα μάτια του!

4. Δεν αφήνεις στο σύντροφό σου το χώρο να εκφράζεται ανοιχτά και να είναι ο εαυτός του
Μήπως σκέφτεσαι ότι λέμε το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια; Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα θέματα επικαλύπτονται – γι’ αυτό άλλωστε ο κανόνας «ενός κακού μύρια έπονται» ισχύει και στις σχέσεις μας!

Η λύση/συμβουλή είναι απλή: δείξε όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με πράξεις πως αποδέχεσαι τον σύντροφό σου ως ξεχωριστή οντότητα, με τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες που είναι σεβαστές από εσένα – και φυσικά περιμένεις από εκείνον να σε αντιμετωπίσει με τον ανάλογο τρόπο.

Αυτή η ελευθερία έκφρασης και η αποδοχή είναι το «οξυγόνο» μιας καλής και ισορροπημένης σχέσης. Δεν θα σου πούμε ότι είναι εύκολο, είναι όμως εφικτό και λειτουργεί!

5. Βάζεις άλλους ανθρώπους ή πράγματα μπροστά από τη σχέση σου
Μια σχέση, όπως κάθε τι ζωντανό, χρειάζεται φροντίδα, ενδιαφέρον και συνεχή ενασχόληση αν δεν σε ενδιαφέρει απλά να επιβιώσει αλλά να είναι στα καλύτερά της. Το μυστικό εδώ δεν είναι να απομονωθείς από τον υπόλοιπο κόσμο και να έχεις μάτια μόνο για τη σχέση σου, αλλά να αποκτήσετε με τον σύντροφό σου μερικές καλές συνήθειες για να κρατάτε τη σχέση σας ζωντανή. Π.χ. κάποια μέρα την εβδομάδα να βγαίνετε έξω μόνο οι δυο σας αντί με παρέα ή άλλα ζευγάρια, ή να κάθεστε το βράδυ στο τραπέζι για φαγητό αντί μπροστά στην τηλεόραση, ώστε να έχετε τον χρόνο να συζητάτε και να μοιράζεστε τα νέα της ημέρας σας.

6. Περιμένεις από το σύντροφό σου να σκέφτεσαι ή να δρα ακριβώς όπως εσύ
Γνωρίζεις ποια είναι η βαθύτερη αιτία για σχεδόν κάθε διαφωνία ανάμεσα στα ζευγάρια; Έχει να κάνει μια κάποια διαφορά ανάμεσα τις προσωπικές τους αξίες, τα πιστεύω, τις συνήθειες ή τις προσδοκίες τους. Εννοείται πως για να υπάρχει μια επιτυχημένη σχέση χρειάζεται η σύμπνοια και των δύο ατόμων στα βασικά θέματα της ζωής. Και εδώ πάμε στην ουσία – δεν ξεχνάμε πως μιλάμε για δύο άτομα. Που μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις ή προσέγγιση σε αρκετά θέματα –και αυτό είναι που κάνει τη σχέση πιο ενδιαφέρουσα- και σίγουρα είναι λάθος να προσπαθούμε μέσα από χειρισμούς και καβγάδες να το αλλάξουμε.

Είναι σημαντικό να αφήνεις στον σύντροφό σου το χώρο για να έχει τις απόψεις και θέσεις του χωρίς να προσπαθείς να τον πείσεις ότι θα πρέπει να συμπίπτουν όλα αυτά με τις δικές σου. Στόχος είναι να αποδεχτείτε τις διαφορές σας και να γίνετε μαζί μια ομάδα πιο ευέλικτη, καλύτερη και πιο αποτελεσματική απ’ ότι είστε ο καθένας χωριστά.

7. Χάνετε την προσωπικότητά σας και η έλξη δεν είναι πια τόσο ισχυρή
Θυμάσαι το μάθημα με τους πόλους του μαγνήτη στο σχολείο; Τα ετερώνυμα έλκονται και λοιπά και λοιπά. Βάλε αυτό τον ορισμό μαζί με όσα είπαμε παραπάνω και θα έχεις ξεκαθαρίσει γιατί είναι σημαντικό να μη χάσεις την προσωπικότητά σου μέσα στη σχέση σου. Και σίγουρα δεν θα ήθελες να συμβεί αυτό ούτε με τον σύντροφό σου.

Προστάτεψε και συντήρησε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά σου που έκαναν τον σύντροφό σου να σε επιλέξει και να θέλει να περάσει τη ζωή του μαζί σου. Ίσως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, είναι όμως από τις συμβουλές που αξίζει να προσπαθήσεις να τηρήσεις.

8. Δεν είστε αυθεντικοί ή δεν σέβεστε πια ο ένας τον άλλο
Οι άνθρωποι που είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και τους άλλους τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και να νιώθουν καλά μέσα τους. Η καταπίεση δεν έκανε καλό σε κανέναν και επιπλέον δεν μπορείς να προσπαθείς για πολύ να καλύπτεις τον αληθινό σου εαυτό.

Επίτρεψε στον εαυτό σου και στον σύντροφό σου να είστε ειλικρινείς και να εκφράζεστε ελεύθερα και αυτό θα λειτουργήσει θετικά για τη σχέση σας. Και επιπλέον θα ενισχύσει την εκτίμηση και το σεβασμό του ενός για τον άλλο, δύο στοιχεία απαραίτητα για μια μακροχρόνια και ικανοποιητική σχέση.

9. Υπερεκτιμάς τη σιγουριά ή δεν μπορείς να αποδεχτείς την αλλαγή
Ένα είναι σίγουρο σε αυτή τη ζωή: οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Σίγουρα έχεις ακούσει το αστείο: Ένας άντρας παντρεύεται μια γυναίκα πιστεύοντας ότι εκείνη δεν θα αλλάξει ποτέ. Μια γυναίκα παντρεύεται έναν άντρα πιστεύοντας ότι εκείνος θα αλλάξει εντελώς. Και οι δύο κάνουν ως ένα βαθμό λάθος. Το θέμα είναι αν τελικά θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να μπορείς να αποδεχτείς τις αλλαγές και την αβεβαιότητα που συνεπάγονται. Προσπάθησε να δεις καινούργιες ευκαιρίες, νέους δρόμους και προοπτικές μέσα σε κάθε αλλαγή που συναντάς στη ζωή σου, προσωπικά ή ως ζευγάρι.

Και όταν οι αλλαγές φαίνεται πως σας οδηγούν σε χωριστούς δρόμους, εάν είστε δεκτικοί, θα βρείτε τη χρυσή τομή όπου θα μπορείτε να είστε και οι δύο ο εαυτός σας, ειλικρινείς με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και ευτυχισμένοι μαζί.

Πηγή: shape.gr

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply