over here porn socket

ΠΑΙΔΙ: Πάμε…κατασκήνωση!

ΠΑΙΔΙ: Πάμε…κατασκήνωση!

5+1 προϋποθέσεις για να περάσουν τα παιδιά καλά στην κατασκήνωση.

1. Αφήστε τα να αποφασίσουν μόνα τους

Για να βιώσει θετικά ένα παιδί την εμπειρία της κατασκήνωσης, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως:

 • Να είναι πάνω από 7 ετών και να έχει προχωρήσει η κοινωνικοποίησή του.
 • Να έχει ήδη προσαρμοστεί στην ομαδική ζωή, που σημαίνει ότι πέρασε ήδη από το νηπιαγωγείο και τώρα βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο.
 • Να έχει κατανοήσει ότι οι γονείς του μπορεί μεν να φεύγουν (για τη δουλειά τους ή σε κάποιο ταξίδι), αλλά θα επιστρέψουν έπειτα από κάποιο συγκεκριμένο χρόνο και παρόλο που δεν είναι μαζί του, το αγαπάνε πάντα. Κι αυτό, για να μην αναπτύξει το παιδί το άγχος του αποχωρισμού.
 • Να έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία να πάει κατασκήνωση, γνωρίζοντας αρκετά καλά πώς θα είναι εκεί.

Προσοχή!
Εύλογο είναι, βέβαια, ότι τα παραπάνω κριτήρια λειτουργούν κατά περίπτωση και πάντα σε συνάρτηση με τον τρόπο που έχει διαπαιδαγωγηθεί το παιδί.

2. Στείλτε τα κατασκήνωση την κατάλληλη περίοδο

Η καλύτερη εποχή για να στείλετε το παιδί σας στην κατασκήνωση είναι οι περίοδοι που πέφτουν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή η δεύτερη και η τρίτη κατασκηνωτική περίοδος. Έτσι, δίνεται στο παιδί η ευκαιρία μετά το σχολείο να ξεκουραστεί, πριν μπει στον εξαναγκασμό ενός άλλου αυστηρού προγράμματος.

Επίσης, έχει τη δυνατότητα να χαρεί λίγο περισσότερο εσάς, τους γονείς του, που λίγο πολύ το φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα του χειμώνα το ανάγκασε να σας στερηθεί. Τέλος, η περίοδος αυτή είναι η καταλληλότερη και επειδή το παιδί θα αρχίσει τώρα πια να…βαριέται την ελευθερία του, στερημένο και από τους φίλους του, που ένας ένας θα φεύγει για διακοπές.

Προσοχή!

Αν το παιδί σας, παρόλο που ζήτησε από μόνο του να πάει κατασκήνωση, μόλις βρέθηκε εκεί άρχισε να δυσφορεί, μη χάσετε την ψυχραιμία σας. Περιμένετε λίγες μέρες…Αν, όμως, αυτή η αντίδρασή του συνεχιστεί και μετά την πρώτη εβδομάδα, σημαίνει πως ίσως δεν είναι έτοιμο να προσαρμοστεί. Τότε είναι προτιμότερο να το πάρετε από την κατασκήνωση και την επόμενη χρονιά να ξαναδοκιμάσετε, αφού το προετοιμάσετε καλύτερα.

3. Απευθυνθείτε στον κατάλληλο φορέα

Όσοι ενδιαφέρεστε να στείλετε τα παιδιά σας κατασκήνωση, στην οδό Νικηταρά 3 στο κέντρο της Αθήνας (τηλ.: 210-3806177) θα βρείτε την ΠΕΛΚ (Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων – Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας). Σε αυτή την ένωση ανήκουν κατασκηνώσεις-μέλη που οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποδεχθεί έναν «κώδικα αρχών» που εξασφαλίζει την ποιότητα της διαμονής, την υγιεινή διατροφή, την ασφάλεια και την άθληση των μικρών κατασκηνωτών. Πρόκειται για κατασκηνώσεις που λειτουργούν με άδεια των αρμόδιων νομαρχιών στις οποίες υπάγονται, ελέγχονται συχνά για το αν τηρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας τους, δέχονται αγόρια και κορίτσια 6-14 ετών, διαθέτουν γιατρό και μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό και περιλαμβάνουν συνήθως τρεις περιόδους λειτουργίας, 22 ημερών η καθεμία. Διαθέτουν, επίσης, κατασκηνώσεις ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τα μέλη της ΠΕΛΚ δέχονται παιδιά μελών ταμείων, εταιρειών, οργανισμών, βιομηχανιών, ιδιωτών κ.λπ.

Προσοχή!

Επίσης, υπάρχουν κατασκηνώσεις διάφορων κοινωνικών φορέων και συλλόγων, όπως των τραπεζοϋπαλλήλων ή κρατικών φορέων, όπως του υπουργείου Υγείας, του ΠΙΚΠΑ (οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα ιατρεία του ΠΙΚΠΑ), του υπουργείου Παιδείας (πληροφορίες γι’ αυτές δίνονται στα σχολεία), της ΧΑΝ Ελλάδος (στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη), των δήμων Αθηναίων, Αιγάλεω, Δραπετσώνας και άλλες δημοτικές κατασκηνώσεις, που δέχονται τα παιδιά σχεδόν δωρεάν ή με κάποιο μικρό συμβολικό ποσό.

4. Επιλέξτε την κατασκήνωση με πολύ αυστηρά κριτήρια

Για να αποφασίσετε σε ποια κατασκήνωση θα στείλετε το παιδί σας, πρώτα θα πρέπει να ελέγξετε αν τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Έχει ελεγχθεί η κατασκήνωση –πριν από την έναρξη λειτουργίας της– από το κατάλληλο τμήμα της νομαρχίας, παρέχει ιατρική περίθαλψη, είναι στελεχωμένη από έμπειρο προσωπικό;
2. Η τοποθεσία της είναι κατάλληλη είτε βρίσκεται στη θάλασσα είτε σε βουνό;
3. Προσφέρει σωστή διατροφή, έχει εξασφαλίσει καθαρό και άφθονο νερό, διαθέτει άριστες υγειονομικές συνθήκες διαβίωσης;
4. Εάν διαθέτει πισίνα, είναι πάντα καθαρή, ασφαλής και έχει μέγεθος κατάλληλο για παιδιά;
5. Οι κοιτώνες της φιλοξενούν μικρό αριθμό παιδιών και ο καθένας διαθέτει τουαλέτα και μπάνιο;

Προσοχή!
Κάθε κατασκήνωση θα πρέπει να προσφέρει στο παιδί ένα κατάλληλο για την ηλικία του πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες, ομαδικά παιχνίδια, εκμάθηση κομπιούτερ και ξένης γλώσσας. Και βέβαια, πάντα ασφάλεια, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

5. Εφοδιάστε τα…κατάλληλα

 • Για να παίζουν τα παιδιά ελεύθερα, προτιμότερο είναι να έχουν μαζί τους ρούχα φθηνά και γερά, που καλό είναι να είναι μαρκαρισμένα, ώστε να μπορούν να τα ανγνωρίσουν σε περίπτωση που χαθούν.
 • Τα παιδιά δε χρειάζεται να έχουν μαζί τους κασετόφωνα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές και άλλα είδη αξίας. Γιατί καμιά κατασκήνωση δεν εγγυάται τη διαφύλαξή τους, μιας και προηγείται η ευθύνη για τα παιδιά.
 • Οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων συνιστούν κάθε μικρός κατασκηνωτής να έχει μαζί του: 2 μάλλινες κουβέρτες, 4 σεντόνια, 1 μαξιλάρι, 2 πετσέτες προσώπου, 1 μπουρνούζι μπάνιου, 2 πετσέτες ποδιών, 1 μαγιό, 1 πουλόβερ, παπούτσια και σαγιονάρες, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, σαπούνι, χτένα, σαμπουάν, καπέλο και γυαλιά, σακούλα για άπλυτα.

Προσοχή!

 • Να δίνετε στη διεύθυνση της κατασκήνωσης κάθε πληροφορία για τη φυσική κατάσταση του παιδιού, ακόμη και αυτές που κατά την κρίση σας θεωρούνται λεπτομέρειες, όπως, φακοί επαφής, συνήθειες, αλλεργίες, φοβίες κ.ά.
 • Για την προστασία των παιδιών καλό είναι οι γονείς όταν τα επισκέπτεστε να μην τους πηγαίνετε γλυκά και τρόφιμα, καθώς πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος της αλλοίωσης.

6. Συμπεριφερθείτε σαν ενήλικες!

Μην επιβαρύνετε τα παιδιά σας με επισκέψεις ή τηλεφωνήματα, γιατί οι τρεις πρώτες ημέρες είναι χρόνος προσαρμογής για τα παιδιά και κυρίως για εκείνα που φεύγουν πρώτη φορά από το σπίτι τους. Με αυτή τη συμπεριφορά σας, λοιπόν, και την ιδιαίτερη ανησυχία σας τα αναστατώνετε και δεν τα αφήνετε να ηρεμήσουν και να προσαρμοστούν στο νέο τους ρυθμό και περιβάλλον (ένας λόγος που οδηγεί στις πολλές…διαρροές παιδιών τις πρώτες ημέρες).

Προσοχή!

 • Ηρεμήστε και δείξτε την εμπιστοσύνη σας στους ανθρώπους της κατασκήνωσης, μιας και τους αναθέσατε τη φροντίδα των παιδιών σας.
 • Οι τακτικές σας επισκέψεις, όσο το παιδί θα βρίσκεται στην κατασκήνωση, είναι αναγκαίες, αλλά πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος κάθε κατασκήνωσης.
 • Πριν το παιδί σας φύγει για την κατασκήνωση ενημερώστε το λεπτομερώς για τις δραστηριότητες που θα αναπτύξει εκεί, αλλά και για τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναλάβει.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply