over here porn socket

ΠΑΓΩΤΑ: Δροσερή…αμαρτία!

ΠΑΓΩΤΑ: Δροσερή…αμαρτία!

Η μεγαλύτερη καλοκαιρινή γευστική πρόκληση για μικρούς και μεγάλους. Τι γνωρίζετε, όμως, γι’ αυτήν;

Το παγωτό, με την ακαταμάχητη γεύση και τη δροσιά που μας χαρίζει, είναι αγαπητό σε όλους, τόσο στους μεγάλους όσο και στα παιδιά…

Γέννημα θρέμμα Αμερικής, το δροσιστικό αυτό γλύκισμα έχει ως βασικά συστατικά το γάλα, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και συχνά το κακάο. Περιέχει όλες τις βιταμίνες που υπάρχουν στο γάλα, δηλαδή Α, Β1, Β2, Β6, Β12, Ε, D και ακόμα ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Εκτός από τα γνωστά μας παγωτά με βάση το γάλα, κυκλοφορούν και τα σορμπέ, που φτιάχνονται με ζάχαρη και φρούτα. Βέβαια, στα υλικά των διάφορων παγωτών ή σορμπέ προστίθενται αρώματα, χρωστικές ύλες, ξηροί καρποί κ.ά.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ, ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ…

Θερμίδες:
Τα παραδοσιακά παγωτά περιέχουν αρκετές θερμίδες, αλλά όχι τόσες όσες φοβάστε. Για παράδειγμα, δύο μπάλες δίνουν 100 θερμίδες κατά μέσο όρο. Για να καταλάβετε το μέγεθος, κάντε τη σύγκριση: 100 γραμμ. παγωτό = 200 θερμίδες, 100 γραμμ. μηλόπιτα = 200 θερμίδες, 100 γραμμ. κουλουράκια σοκολάτας = 448 θερμίδες.

Ζάχαρη:
Τα παγωτά έχουν συνήθως 30 γραμμ. γλυκίδια ανά 100 γραμμ. Το 1/3 προέρχεται από λακτόζη και τα υπόλοιπα 2/3 είναι η ζάχαρη που προστίθεται.

Λιπαρά:
Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, η ημερήσια πρόσληψη λιπιδίων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80-100 γραμμ. και πρέπει να καταμερίζεται σε τρία γεύματα. Ακόμα και τα παγωτά που παρασκευάζονται από γάλα και κρέμα (έχουν περισσότερα λιπίδια), περιέχουν 5 γραμμ. λιπιδίων στις δύο μπάλες, δηλαδή το 5% της ημερήσιας πρόσληψης (αντιστοιχία με ένα μπολ άσπρο τυρί με 20% λιπαρά).

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

Γάλα, κρέμα, αβγά και ζάχαρη αποτελούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Και καθώς το κρύο δεν καταστρέφει τα μικρόβια (απλώς μπλοκάρει την αναπαραγωγή τους), χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τώρα το καλοκαίρι με τα παγωτά:

  • Μην ξαναβάζετε παγωτό που έχει λιώσει στην κατάψυξη, γιατί, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, αναπτύσσονται μικρόβια.
  • Να τα διατηρείτε στους 20 οC.
  • Μην τα τρώτε όταν η γεύση, το χρώμα και το σχήμα τους έχουν αλλοιωθεί ή όταν έχουν κρυσταλλώσει.
  • Αγοράζετε παγωτά από καθαρά μαγαζιά.
  • Φροντίζετε να βεβαιώνεστε ότι τα ψυγεία από τα οποία αγοράζετε τα παγωτά σας είναι εντάξει (η ύπαρξη θαμπάδας σημαίνει απώλεια ψύξης).
  • Φροντίζετε να είναι το τελευταίο πράγμα που θα βάζετε στο καρότσι σας στο σούπερ μάρκετ.
  • Βάζετε τα παγωτά στον καταψύκτη και μην τα αφήνετε πάνω από 24 ώρες στην απλή κατάψυξη.
  • Προσέχετε την ημερομηνία λήξης.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply