over here porn socket

Η συνταγή του μήνα: Η εποχή της ντομάτας

Η συνταγή του μήνα: Η εποχή της ντομάτας

Κόκκινες, λαχταριστές ντομάτες…

Κόκκινες, ζουμερές, νόστιμες και θρεπτικές, οι ντομάτες είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό. Προερχόμενες από το Μεξικό και το Περού, ήρθαν στην Ευρώπη με τους «κονκισταδόρες» και με το όνομα «μήλα της αγάπης». Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη μαγειρική σαν σάλτσα το 19ο αιώνα.

1. Διαλέξτε τες σωστά:
Για να είναι καλές οι ντομάτες, πρέπει να είναι σφιχτές, να μην έχουν κηλίδες και να μην είναι πολύ ώριμες. Αν θέλετε περισσότερο άρωμα, προτιμήστε τις πιο ώριμες.

2. Διατηρήστε τες σωστά:
Βάλτε τες στο ψυγείο για λίγες μέρες, γιατί διαφορετικά χάνουν το άρωμά τους. Όμως, μπορείτε να τις διατηρήσετε ολόκληρες και ξεφλουδισμένες, σε χυμό ή σε πολτό, μέσα σε πυρέξ με σκέπασμα.

3. Χρησιμοποιήστε τες σωστά:

Σε πολτό
Βουτήξτε τες για 1 λεπτό σε βραστό νερό, ξεφλουδίστε τες, κόψτε τες κομμάτια και βάλτε τες να μαριναριστούν μέσα σε ζάχαρη κρυσταλλιζέ και χυμό λεμονιού. Βράστε τες σε χαμηλή φωτιά πριν τις βάλετε σε δοχείο.

Σε χυμό
Βάλτε στο μίξερ τις ντομάτες ξεφλουδισμένες χωρίς τους σπόρους μαζί με λίγο σέλινο, αλάτι και πιπέρι. Ο χυμός ντομάτας είναι ιδανικός για να ανοίγει την όρεξη.

Τσιγαρισμένες
Σε λίγο λιωμένο βούτυρο, μαζί με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Γεμιστές
Αδειάστε το εσωτερικό τους και γεμίστε τες με ένα μείγμα από κιμά, κρεμμυδάκι και ψίχα. Επίσης, νόστιμες είναι και οι γεμιστές ντομάτες με γαρίδες, τόνο ή μανιτάρια με κρέμα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΞΠΡΕΣ:

Σούπα γκασπάτσο

Καθαρίστε και βάλτε στο μίξερ 6 ντομάτες, 2 πράσινες πιπεριές, 2 αγγουράκια, 4 σκελίδες σκόρδο και 1 κρεμμύδι. Αφού τα πολτοποιήσετε, προσθέστε 200 γραμμ. ψίχα μουλιασμένη σε νερό, 5 κουτ. της σούπας λάδι και 1 κουτ. της σούπας ξίδι. Τέλος, προσθέστε αλάτι.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΗ ΣΑΣ…ΚΕΤΣΑΠ

  • Βάλτε στην κατσαρόλα 1 κιλό ντομάτες λιωμένες και βράστε τες σε χαμηλή φωτιά για 1.30 ώρα.
  • Τοποθετήστε σε μια γάζα 1 κουτ. της σούπας σπόρους σέλινου, 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι καγιέν, 1 μπαστουνάκι κανέλα, 1/2 κουτ. του γλυκού τριμμένο πιπέρι. Προσθέστε τα στον πουρέ ντομάτας και βράστε τα όλα μαζί για άλλα 20 λεπτά.
  • Βγάλτε από τις ντομάτες το σακουλάκι με τα αρωματικά και προσθέστε 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι και 1/2 κουτ. του γλυκού ξίδι. Αφήστε το μείγμα να βράσει για 1.30 ώρα σε χαμηλά φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
  • Βάλτε το κέτσαπ σε γυάλινα δοχεία και διατηρήστε το μέχρι 1 μήνα στο ψυγείο.

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΟΛΙΑ

  • Βουτήξτε τις ντομάτες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, για να τις ξεφλουδίσετε ευκολότερα.
  • Για να μην κρατήσουν πολύ νερό οι γεμιστές ντομάτες, πασπαλίστε το εσωτερικό τους με αλάτι ή βάλτε στον πάτο τους λίγους κόκκους ρύζι.
  • Για να διατηρηθεί ο πελτές, καλύψτε την επιφάνειά του με λίγο λάδι.
  • Για να ωριμάσετε τις άγουρες ντομάτες, τυλίξτε τες σε εφημερίδα.
  • Για να κόψετε ωραίες ροδέλες ντομάτας, κόψτε τες κατά μήκος και όχι στο πλάτος.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply