over here porn socket

31 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

31 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Αντισύλληψη ανάγκης ήεπείγουσα αντισύλληψη ή χάπι της επόμενης μέρας είναι το φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μια σεξουαλική επαφή, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς προφύλαξη ή όπουαπέτυχε η αντισυλληπτική μέθοδος (π.χ., έσπασε το προφυλακτικό), με σκοπό να αποτρέψει πιθανή εγκυμοσύνη.

Είναι γεγονός ότι ένα ποσοστό γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίαςκαταφεύγει στην έκτρωση μετά από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ενώ 1 στις 5 κυήσεις οδηγούνται σε τοκετό, παρότι το ζευγάρι δεν το επιθυμεί.

Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τη σωστή χρήση των ενδεδειγμένων μέσων αντισύλληψης και αφετέρου γιατί, σύμφωνα με έρευνα, το 30,4% των γυναικών δεν έχουν καμίαπληροφόρηση για το χάπι της επόμενης μέρας ή αλλιώς αντισύλληψη ανάγκης.

Επίσης, ένα ποσοστό 17% των γυναικών, παρόλο που έχει ενημερωθεί, δε γνωρίζει πού πρέπει να ανατρέξει για βοήθεια και πώς να χρησιμοποιήσει την αγωγή.

ΦΟΒΑΣΤΕ ΟΤΙ ΜΕΙΝΑΤΕ ΕΓΚΥΟΣ;

Δεν υπάρχει μέρα, από την τελευταία καταγεγραμμένη έμμηνο ρύση, για την οποία ένας ειδικός να είναι σίγουρος ότι μια επαφή χωρίς προφύλαξη δε θα φέρει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, κυρίως δε όταν η γυναίκα έχει ακανόνιστο κύκλο ή δεν είναι σίγουρη για την τελευταία της έμμηνο ρύση.

Κάθε γυναίκα ηλικίας 14-49 ετών θα πρέπει να γνωρίζει τις αξιόπιστεςμεθόδους αντισύλληψης, καθώς και ποια είναι η καταλληλότερη για αυτήν, η οποία, άλλωστε, θα πρέπει να είναι και η πρώτη της επιλογή για προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Επειδή, όμως, συμβαίνουν και αποτυχίες, όπως ρήξη ή κακή χρήση προφυλακτικού, λανθασμένη τοποθέτηση διαφράγματος, καμιά χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος, βιασμός ή σεξουαλική προσβολή και πλήρης ή μερική μετατόπιση ενδομητρίου σπιράλ, τότε θα πρέπει κάθε γυναίκα να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιήσει την αντισύλληψη ανάγκης, δηλαδή το χάπι της επόμενης μέρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ακόμα και την έκτρωση.

ΤΟ ΧΑΠΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ

Από την εταιρεία Schering κυκλοφορεί και στην Ελλάδα το πρωτότυπο σκεύασμα για την αντισύλληψη ανάγκης, με την ονομασία Postinor, του οποίου η συσκευασία περιέχει δύο χάπια… Η δραστική ουσία λεβονοργεστρέλη που περιέχει το χάπι αυτό εμποδίζει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σταματώντας τη γονιμοποίηση. Ανάλογα με τη φάση του κύκλου, στην οποία βρίσκεστε όταν χρησιμοποιήσετε την αντισύλληψη ανάγκης, το χάπι μπορεί να δράσει:

  • Εμποδίζοντας τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο.
  • Προλαβαίνοντας το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει κάποιο ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί.
  • Εμποδίζοντας ένα γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Η αντισύλληψη ανάγκης σταματά την κύηση πριν από την έναρξήτης. Δε δρα αν είστε ήδη έγκυος. Επομένως, είναι αναποτελεσματικό σε διαπιστωμένη κύηση, έναντι της οποίας δεν έχει καμία δυνατότητα δράσης και γι’ αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται.
  • Πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε ότι στις περισσότερες γυναίκες (57%) η περίοδός τους ξεκίνησε μέσα σε 3 ημέρες από την ημερομηνία που περίμεναν, 15% είχε νωρίτερα, 15% είχε 7 ημέρες καθυστέρηση και 13% είχε περισσότερο από 7 ημέρες καθυστέρηση.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΑΝΑΓΚΗΣ

Η αντισύλληψη ανάγκης μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά να αποφύγετε την εγκυμοσύνη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάρετε το πρώτο χάπι το συντομότερο δυνατό, μετά την ύποπτη επαφή και το αργότερο μέσα σε 72 ώρες (3 ημέρες). Στη συνέχεια πρέπει να πάρετε το δεύτερο δισκίο 12-16 ώρες μετά το πρώτο. Μην καθυστερήσετε να πάρετε το πρώτο δισκίο, γιατί όσο πιο νωρίς πάρετε τα δισκία μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, τόσο καλύτερα δρουν.

Υπολογίζεται ότι, εάν η αντισύλληψη ανάγκης ληφθεί αμέσως μετά την ύποπτη επαφή, η αποτελεσματικότητά της είναι σχεδόν πλήρης. Ακόμα, όμως, και μετά από 24 με 48 ώρες η αποτελεσματικότητα φτάνει το 85%.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας, αν συμβεί ύποπτη επαφή, αλλά όχι επειδή έχει καθυστερήσει η περίοδός σας. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε ήδη έγκυος, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ κύησης και να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΑΝΑΓΚΗΣ

Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις. Αν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορά στον ίδιο έμμηνο κύκλο, το πιθανότερο είναι ότι θα διαταράξει τον κύκλο σας. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η αντισύλληψη ανάγκης δεν είναι εκτρωτικό χάπι. Δε δρα, δηλαδή, όταν υπάρχει κύηση, όπως επίσης δε δρα αφού περάσουν 72 ώρες από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η αντισύλληψη ανάγκης δεν προσφέρεται ως τακτική αντισυλληπτική μέθοδος.

Γι’ αυτό μετά την αντιμετώπιση του έκτακτου συμβάντος, για το οποίο τη χρησιμοποιήσατε, θα πρέπει να στραφείτε σε μόνιμη, σταθερή αντισυλληπτική μέθοδο. Η ορμονική, για παράδειγμα, αντισύλληψη (το χάπι) προσφέρει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, πέραν του γεγονότος ότι είναι ασφαλής αντισυλληπτική μέθοδος σχεδόν κατά 100%.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply