over here porn socket

10 φαγητά που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων

10 φαγητά που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Σίγουρα θα γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων αλουμινόχαρτο, μεταλλικά αντικείμενα ή πλαστικό, αλλά υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να κάνεις και να μην το γνωρίζεις.

Για αρχή, έχε στο νου ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν μαγειρεύει ομοιόμορφα το φαγητό, πράγμα που σημαίνει ότι, εάν υπάρχουν κάποια βακτήρια σε ξαναζεσταμένο φαγητό, μπορεί να επιβιώσουν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το πρόβλημα με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων και συμβάλλουν στην παραγωγή των καρκινογόνων τοξίνων.

Για να ελαττώσεις τους κινδύνους του φούρνου μικροκυμάτων, μην τον χρησιμοποιείς για να μαγειρέψεις ή να ζεστάνεις αυτές τις 10 τροφές:

1. Καλοβρασμένα αυγά
Με κέλυφος ή χωρίς, όταν ένα καλοβρασμένο αυγό ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία στο εσωτερικό του δημιουργεί μία επικίνδυνη συγκέντρωση ατμού σε σημείο που το αυγό μπορεί να εκραγεί, όχι μόνο μέσα στο φούρνο, αλλά και μετά στο πρόσωπο, στο πιάτο ή και στο στόμα σου! Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, μπορείς να το κόβεις σε μικρά κομμάτια πριν το ξαναζεστάνεις ή ακόμα καλύτερα, απόφυγε να το βάζεις γενικά στο φούρνο μικροκυμάτων.

2. Μητρικό γάλα
Πολλές νέες μητέρες που θηλάζουν παγώνουν και αποθηκεύουν το γάλα τους για μετέπειτα χρήση, πράγμα υπέροχο, αρκεί να μην το ξαναζεσταίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Με τον ίδιο τρόπο που ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει ένα φαγητό ανομοιόμορφα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν ζεσταίνεις ένα μπουκάλι μητρικό γάλα, δημιουργώντας καυτά σημεία που μπορεί να τραυματίσουν σοβαρά το στόμα και το λαιμό του μωρού σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις καλύτερα είναι να ζεσταίνεις μία κούπα νερό στο φούρνο μικροκυμάτων και μετά να βυθίζεις σε αυτό τη σακούλα ή το μπουκάλι με το μητρικό γάλα για να ζεστάνει.

3. Επεξεργασμένο κρέας
Τα επεξεργασμένα κρέατα συχνά περιέχουν χημικά και συντηρητικά που παρατείνουν τη ζωή τους στο ράφι. Δυστυχώς, το ξαναζέσταμά τους μπορεί να κάνει αυτές τις ουσίες επικίνδυνες για την υγεία σου, καθώς μία έρευνα του περιοδικού Food Control αναφέρει ότι το ξαναζέσταμα του κατεργασμένου κρέατος με ακτινοβολία μικροκυμάτων συμβάλλει στη δημιουργία προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης, που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

4. Το ρύζι
Γνώριζες ότι το ρύζι περιέχει εξαιρετικά ανθεκτικά βακτήρια που ονομάζονται Bacillus cereus. Η θερμότητα σκοτώνει αυτά τα βακτήρια, αλλά μπορεί να έχει δημιουργήσει σπόρια που είναι τοξικά και ανθεκτικά στη θερμότητα, σύμφωνα με ευρήματα του International Journal of Food Microbiology. Μία σειρά μελετών επιβεβαιώνει πως όταν το ρύζι βγει από το φούρνο μικροκυμάτων και μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, οι σπόροι που μπορεί να περιέχει πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση εάν τους φας, αντιμετωπίζοντας συμπτώματα όπως η διάρροια, η ναυτία και ο εμετός.

5. Κοτόπουλο
Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να καταλάβεις σχετικά με τα μικροκύματα είναι ότι η θερμότητά τους δεν σκοτώνει πάντα τα βακτήρια, διότι τα μικροκύματα μεταφέρουν τη θερμότητα από έξω προς τα μέσα αντί από μέσα προς τα έξω. Έτσι, συγκεκριμένα ξαναζεσταμένα φαγητά που είναι επιρρεπή στα βακτήρια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σου προκαλέσουν αδιαθεσία, όταν αυτά τα κύτταρα βακτηρίων επιβιώνουν.

Τώρα καταλαβαίνεις γιατί το κοτόπουλο, που έχει τον κίνδυνο της μόλυνσης από σαλμονέλα, μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο φαγητό για τον φούρνο μικροκυμάτων. Σε μία έρευνα, από 30 συμμετέχοντες που είχαν ξαναζεστάνει ωμό κρέας, όλοι οι 10 που είχαν χρησιμοποιήσει φούρνο μικροκυμάτων είχαν αρρωστήσει, ενώ οι 20 που είχαν χρησιμοποιήσει κατσαρόλα ήταν μία χαρά. Αυτό αρκεί για να καταλάβεις πόσα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στο κρέας όταν το ζεσταίνεις σε φούρνο μικροκυμάτων, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους.

6. Τα φυλλώδη λαχανικά
Εάν θέλεις να σώσεις το σέλερι, το κέιλ ή το σπανάκι σου για να το φας αργότερα, φρόντισε να τα ξαναζεστάνεις σε έναν κανονικό φούρνο και όχι στα μικροκύματα. Όταν τα ζεστάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων, τα φυσικά νιτρικά άλατα(που από μόνα τους είναι πολύ ωφέλιμα) μπορεί να μεταμορφωθούν σε νιτροζαμίνες, που μπορεί να είναι καρκινογόνες, σύμφωνα με έρευνες.

7. Το παντζάρι
Η ίδια χημική μετατροπή που συμβαίνει στο σπανάκι ισχύει και για τα ξαναζεσταμένα, πλούσια σε νιτρικά άλατα, παντζάρια. Ευτυχώς που είναι το ίδιο νόστιμα και παγωμένα!

8. Οι καυτερές πιπεριές
Όταν ξαναζεσταίνεις το τσίλι στο φούρνο μικροκυμάτων, η καψαϊκίνη, η χημική ένωση που του δίνει αυτή την πικάντικη γεύση, απελευθερώνεται στον αέρα. Καθώς μεταφέρεται στον αέρα, αυτό το χημικό μπορεί να κάψει τα μάτια και το λαιμό σου. Για την ακρίβεια, ένα κτίριο διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη εκκενώθηκε αφότου μία ξαναζεσταμένη πιπεριά έκανε τους διαμένοντες να αρχίσουν να βήχουν και να έχουν προβλήματα στην αναπνοή τους.

9. Φρούτα
Τα σταφύλια που ζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων δεν κάνουν σταφίδες, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν πλάσμα, μία μορφή που δημιουργείται όταν ένα αέριο είναι ιονισμένο και επιτρέπει τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί το πλάσμα να μην παράγεται από άλλα φρούτα, αλλά τα ολόκληρα φρούτα παγιδεύουν τον ατμό κάτω από τη σάρκα τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εκραγούν ενώ ζεσταίνονται.

10. Πατάτες
Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος προέρχεται από το ξαναζέσταμα των μαγειρευμένων πατατών. Όταν ψήνεις τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο, το βακτήριο C. botulinum προστατεύεται από τη θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ακόμα να αναπτύσσεται όταν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, και πιθανότατα να προκαλέσει αλλαντίαση. Εάν τώρα βάλεις αυτές τις μολυσμένες πατάτες στο φούρνο μικροκυμάτων, και πάλι δε θα σκοτώσεις τα βακτήρια. Για αυτό το λόγο, καλύτερα να μαγειρεύεις τις πατάτες σε ένα ταψί αντί να τις τυλίγεις με αλουμινόχαρτο και φρόντισε να παγώνεις αμέσως ό,τι απομένει από αυτές για να το ξαναχρησιμοποιήσεις.

Πηγή: shape.gr

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply