over here porn socket

Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση

Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση

Η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμίνης, δηλαδή της ουσίας που δίνει στο κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση των ατόμων με ήπια απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Geriatric Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) μελέτησε τις επιδράσεις συμπληρώματος κουρκουμίνης στην επίδοση της μνήμης ατόμων χωρίς άνοια, καθώς και στις μικροσκοπικές πλάκες και πλέγματα στους εγκεφάλους ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η κουρκουμίνη έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σε εργαστηριακό περιβάλλον. Επίσης, έχει υπαινιχθεί ότι είναι ο λόγος που οι γηραιοί Ινδοί, που το κάρυ αποτελεί βασικό στοιχείο της ημερήσιας διατροφής τους, έχουν χαμηλότερη συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ και καλύτερες γνωστικές επιδόσεις.

Στη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη μελέτη που σχεδίασε ο Δρ Γκάρι Σμαλ και οι συνεργάτες του στο Κέντρο Μακροζωίας του UCLA σε συνεργασία με το Τμήμα Γηριατρικής Ψυχιατρικής του Ιντιτούτου Νευροεπιστήμης και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς Semel, έλαβαν μέρος 40 άτομα 50-90 ετών με ήπια εξασθένηση της μνήμης.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες είτε πήραν εικονικό σκεύασμα, είτε 90 mg κουρκουμίνης καθημερινά για 18 μήνες.

Όλοι υποβλήθηκαν σε γνωστική αξιολόγηση στην αρχή της μελέτης και έπειτα από έξι μήνες, ενώ έγινε και μέτρηση των επιπέδων της κουρκουμίνης στο αίμα τους, πριν τη λήψη της και έπειτα από 18 μήνες.

Τριάντα εθελοντές υποβλήθηκαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να τον καθορισμό των πλακών αμυλοειδούς και Ταυ στους εγκεφάλους τους στην αρχή της μελέτης και έπειτα από 18 μήνες.

Όσοι πήραν κουρκουμίνη είχαν σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη και την προσοχή, ενώ τα άτομα της ομάδας ελέγχου όχι. Στα τεστ μνήμης, τα άτομα που είχαν πάρει κουρκουμίνη είχαν βελτίωση κατά 28% μετά από 18 μήνες. Επίσης, είχαν βελτίωση στην διάθεσή τους, ενώ οι PET έδειξαν σημαντικά λιγότερα σημάδια αμυλοειδούς και Ταυ στην αμυγδαλή και τον υποθάλαμο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Η αμυγδαλή και ο εγκέφαλος είναι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν διάφορες λειτουργίες της μνήμης και των συναισθημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα άτομα που πήραν κουρκουμίνη και δύο από την ομάδα ελέγχου εκδήλωσαν ήπιες παρενέργειες, όπως κοιλιακό άλγος και ναυτία.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επαναλάβουν τη μελέτη σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, περιλαμβανομένων και ατόμων με ήπια κατάθλιψη ώστε να δουν αν η κουρκουμίνη έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Πηγή: in.gr

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply