over here porn socket

Φυσικές καταστροφές

Φυσικές καταστροφές

Πώς μπορείτε να αντέξετε τις φυσικές καταστροφές και το θάνατο…

Οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, η πλημμύρα, οι δασικές πυρκαγιές, τα ατυχήματα αεροπλάνων, οι πόλεμοι και η αυξανόμενη βία στον κόσμο σήμερα σίγουρα αποτελούν τραυματικές εμπειρίες που επιβαρύνουν τη συναισθηματική μας υγεία και το νευρικό μας σύστημα. Όπως είναι φυσικό, κανείς δε θέλει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες εμπειρίες, όπως η απώλεια ενός σπιτιού, μιας επιχείρησης ή, το χειρότερο απ’ όλα, ενός αγαπημένου προσώπου!

Είμαστε γενικά ευτυχείς όταν έχουμε αυτά που θέλουμε από τη ζωή, προκειμένου να αισθανθούμε ασφαλείς, άξιοι και ικανοί, ελεύθεροι και ικανοποιημένοι. Οι προϋποθέσεις για να νιώθουμε έτσι είναι ένα ασφαλές και ελεύθερο από βία περιβάλλον, καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, ένα σπίτι για να μας προστατεύει, μια καλά πληρωμένη εργασία, επαγγελματική αναγνώριση, κοινωνική αποδοχή κ.λπ. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε ή χάνουμε μερικά ή όλα από αυτά που χρειαζόμαστε, χάνουμε συνήθως συγχρόνως την ειρήνη και την ευτυχία μας.

Σκεφτήκατε, όμως, ποτέ ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και μιας σημαντικής απώλειας μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας; Μια πρόκληση για να βρούμε, ακόμα και μέσα από την προσωπική θλίψη, τον πόνο και την απόγνωση,
εσωτερική ασφάλεια, ηρεμία, ευτυχία και ένα νόημα μέσα σε ένα χαώδη κόσμο;

Κοινές συγκινήσεις

Οι κοινές συγκινήσεις για όλους τους ανθρώπους –σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές αλλά και το θάνατο– είναι:

 • Φόβος του κινδύνου.
 • Πόνος, αδικία και θυμός σχετικά με την απώλεια.
 • Αδυναμία, ανικανότητα και πελάγωμα με την ιδέα ότι πρέπει να επανοικοδομήσουν τις ζωές τους.
 • Κατάθλιψη, επειδή δεν μπορούν να αναδημιουργήσουν αυτά που θέλουν ή επειδή όλα είναι για αυτούς, τώρα πια, χωρίς νόημα.
 • Ενοχή ή ντροπή, γιατί ήταν ανίκανοι να σώσουν κάποιον.
 • Αυτοαπόρριψη λόγω της κατάστασής τους.
 • Συναισθήματα ότι γίνεται διάκριση απέναντί τους ή ότι υπάρχει τιμωρία από τον Θεό.
 • «Ενοχή επιζώντων», επειδή είναι ζωντανοί και υγιείς, ενώ οι άλλοι δεν είναι.

Δύο τρόποι αντιμετώπισης τραγικών γεγονότων

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τέτοιες τραυματικές καταστάσεις και το στρες που αυτές προκαλούν να αντιμετωπίζονται αμέσως, έτσι ώστε ο φόβος, ο θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα να μην εμφυτεύονται βαθιά στο υποσυνείδητο, καθιστώντας τα δυσκολότερα να διαλυθούν.

Μπορείτε, λοιπόν, να δημιουργήσετε τη γαλήνη που χρειάζεστε μέσα σας με τους παρακάτω τρόπους:

1. Δημιουργώντας εκείνη την εξωτερική πραγματικότητα που χρειάζεστε, προκειμένου να νιώθετε καλά.
2. Μαθαίνοντας να αισθάνεστε ασφαλείς, άξιοι και ικανοί, ειρηνικοί και ευτυχείς, ακόμα και όταν δεν μπορείτε να έχετε το εξωτερικό περιβάλλον που προτιμάτε. Πώς; Μετασχηματίζοντας τις εξαρτήσεις σας σε προτιμήσεις. Κάντε επομένως ό,τι μπορείτε για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε τις σχέσεις σας, το σπίτι σας, την εργασία σας και το φυσικό περιβάλλον που χρειάζεστε για να νιώθετε ασφαλείς και ευτυχείς, αλλά έχετε επίσης επαφή και με μια εσωτερική δύναμη, που θα σας επιτρέπει να είστε καλά, ακόμα και όταν αυτά που θέλετε είναι σε κίνδυνο.

Η πραγματικότητα

Μπορεί να σας φαίνεται ασύλληπτο το ότι θα μπορούσατε να αισθανθείτε καλά, ακόμα και όταν έχετε χάσει το σπίτι, την περιουσία σας ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Είναι φυσικό και κατανοητό να αντιδράτε ενάντια σε μια τέτοια ιδέα.
Αλλά η πραγματικότητα έχει ως εξής:

 • Η ζωή είναι προσωρινή και όλα αυτά που έχουμε και χρειαζόμαστε είναι προσωρινά. Ο κίνδυνος και η απώλεια είναι βασικά μέρη της ζωής μας, αφού κάποια στιγμή θα τα χάσουμε όλα και όλους, είτε επειδή εξαφανίζονται είτε επειδή δεν υπάρχουν πια. Πρόκειται για μια απλή πραγματικότητα που χρειάζεται να δεχτούμε, για να βρούμε την ηρεμία μας ανεξάρτητα από όσα συμβαίνουν.
 • Όλοι έχουμε μεγάλη δύναμη, ανθεκτικότητα και εφευρετικότητα. Η ιστορία αποδεικνύει ότι όλοι ως άνθρωποι μπορούμε να υπερνικήσουμε οποιοδήποτε πόνο, φρίκη ή καταστροφή. Όλοι, σίγουρα, κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι δε θα ήμαστε ποτέ σε θέση να αντιμετωπίσουμε ή να υπερνικήσουμε ένα επίφοβο γεγονός. Η πράξη όμως απέδειξε το αντίθετο.
 • Να ενεργούμε αντί να ανησυχούμε: Το πρώτο βήμα στη δημιουργία της ευτυχίας είναι να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανοικοδομηθεί η ζωή μας. Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε μεθοδικοί και σταθεροί και να προχωράμε καθημερινά σε απαραίτητα μέτρα για τη δημιουργία της πραγματικότητας που επιθυμούμε.

Προσοχή!

 • Είναι φυσικό μετά από μια καταστροφή να νιώθετε πόνο, φόβο, αδικία, ενοχή, αδυναμία και θυμό…Είναι φυσικό να νιώθετε αδύναμοι, πιεσμένοι…Αλλά είναι φυσικό και αναμφίβολο και το γεγονός πως κάποια μέρα όλα αυτά τα συναισθήματα θα περάσουν. Πότε; Σε μερικά χρόνια, μερικούς μήνες, μερικές μέρες, ώρες ή ακόμα και τώρα…Αυτή είναι δική σας επιλογή. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι κάποια στιγμή θα αφήσετε τον πόνο, το φόβο και την απώλεια και θα ξεφύγετε από ένα παρελθόν που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Εάν, πάλι, δε σας φαίνεται σωστό να αφήσετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας αυτή τη στιγμή, περιμένετε μέχρι να νιώσετε έτοιμοι. Είναι δικαίωμά σας!
 • Αφήνοντας πίσω τα δυσάρεστα συναισθήματα, θα μπορέσετε να κατευθύνετε την ενέργειά σας αποτελεσματικότερα προς τους στόχους σας και τη βελτίωση της ζωής σας. Στη συνέχεια η πράξη θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Κάντε, λοιπόν, ό,τι μπορείτε και αφήστε πίσω το παρελθόν.

Θετικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις

Για να μπορείτε να υπερνικάτε τα αρνητικά σας συναισθήματα, έχετε πάντα κατά νου τα εξής:

 • Τα πάντα ρέουν: Η ζωή είναι προσωρινή και όλα συνέχεια αλλάζουν. Όλα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος.
 • Έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω ό,τι προκύπτει και να αναδημιουργήσω τη ζωή μου. Είμαι ισχυρός, δυνατός, ικανός, προσαρμοστικός και πολυμήχανος και μπορώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου από την αρχή.
 • Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα στη διάρκεια αυτού του γεγονότος. Εάν θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι καλύτερο, θα το είχα κάνει.
 • Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο το καθετί συμβαίνει, παρόλο που πολλές φορές δεν μπορώ να τον καταλάβω.
 • Μπορώ να κερδίσω κάτι από αυτό που συμβαίνει και να γίνω πιο δυνατός και καλύτερος άνθρωπος.
 • Η ζωή δίνει, κάθε στιγμή, σε όλους μας ακριβώς αυτό που χρειάζονται προκειμένου να συνεχίσουν την εξέλιξή τους.
 • Είμαστε ψυχές σε διαδικασία εξέλιξης. Η ζωή ποτέ δε μας δίνει κάτι περισσότερο απ’ ό, τι μπορούμε να χειριστούμε ή να αντέξουμε.
 • Ό,τι μας συμβαίνει δεν είναι σε καμιά περίπτωση τιμωρία, αλλά μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply