over here porn socket

Το νερό είναι η ζωή μας

Το νερό είναι η ζωή μας

Μάθετε γιατί το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία και την ομορφιά μας…

Το ότι το νερό είναι ένα απαραίτητο και πολύτιμο στοιχείο για τη ζωή μας το γνώριζαν ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη. «Το νερό δεν είναι απλώς απαραίτητο για τη ζωή, είναι η ίδια η ζωή», έλεγε ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί. Και γιατί να μην είναι έτσι, αφού τόσο ο πλανήτης μας όσο και ο ίδιος ο οργανισμός μας αποτελείται κατά τα 2/3 από νερό;

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

Το γεγονός ότι ο άνθρωπος χωρίς φαγητό μπορεί να ζήσει περίπου 50 ημέρες, αλλά δίχως νερό μόνο 48 ώρες αποδεικνύει τη σπουδαιότητά του για την ίδια μας τη ζωή. Απόδειξη ακόμα αποτελεί το γεγονός ότι κάθε βασική λειτουργία του οργανισμού μας, είτε αυτή λέγεται αναπνοή, πέψη ή εφίδρωση, χρειάζεται νερό.

Το νερό, λοιπόν, είναι πολύτιμο για την επιβίωσή μας κι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Κι αυτό γιατί είναι εκείνο που μέσω των νεφρών βοηθάει να αποβληθούν από τον οργανισμό όλες οι άχρηστες ή βλαβερές ουσίες που έχουν καταστραφεί από τα κύτταρα. Είναι αυτό που προσφέρει υπηρεσίες στην ενυδάτωση των κυττάρων, αλλά και εκείνο που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρο το σώμα, σταθεροποιεί τη θερμοκρασία του σώματος και είναι απαραίτητο για την ομοιοστασία των ηλεκτρολυτών και των αλάτων του σώματος.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΙΨΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Πόσο νερό πρέπει όμως να πίνουμε, ώστε ο οργανισμός μας να παίρνει την ποσότητα που χρειάζεται; Αν το χειμώνα 8 ποτήρια νερό (1 λίτρο) είναι αρκετά, το καλοκαίρι μπορεί να αυξηθούν σε 12 ή και περισσότερα, ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα του καθένα (χειρωνακτική εργασία, σπορ κ.ά). Οι ασκούμενοι, λόγου χάρη, χρειάζονται πολύ περισσότερο νερό και ειδικά τώρα το καλοκαίρι πρέπει να πίνουν διπλή και τριπλή ποσότητα σε σχέση με τα υγρά που πίνει κάποιος που δεν αθλείται.

Έτσι, λοιπόν, επειδή κάθε 15 θερμίδες που «καίμε» αντιστοιχούν σε 1 κουταλάκι νερό, αν, για παράδειγμα, «κάψουμε» 2.000 θερμίδες, τότε οι 133 κουταλιές νερό ισοδυναμούν με τα 8 ποτήρια νερό που συνιστούν να πίνουμε οι ειδικοί. Στις ποσότητες, βέβαια, αυτές συμπεριλαμβάνεται και το νερό που παρέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, που τώρα το καλοκαίρι τα βρίσκουμε σε αφθονία.

Επομένως, κάποιες ποσότητες νερού μπορούν να αντικατασταθούν από φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, όχι όμως από αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά, γιατί αυτά περιέχουν ζάχαρη ή καφεΐνη (ιδιαίτερα διουρητική), που δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια υγιεινή διατροφή.

Επίσης, εκτός από το καλοκαίρι –στη διάρκεια του οποίου ο οργανισμός μας χάνει επιπλέον 0,5 λίτρα νερό με την εφίδρωση, στην προσπάθειά του να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος–, οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, στα αεροπορικά ταξίδια και κατά τη γυμναστική.

Αν, βέβαια, πάσχει κανείς από κάποια ασθένεια, θα του συστήσει ο γιατρός του τα υγρά και τις ποσότητες που πρέπει να πίνει (σε περίπτωση, για παράδειγμα, αρχόμενης νεφρικής ανεπάρκειας χρειάζεται να πίνει 2-2,5 λίτρα νερό καθημερινά).

Όσο για τα παιδιά, υπάρχει ένας γενικός κανόνας που λέει ότι αυτά χρειάζονται περισσότερα υγρά από τους μεγάλους, γιατί είναι πιο ευαίσθητα στην αφυδάτωση. Η απαραίτητη ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

ΝΕΡΟ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕ ΔΙΨΑΜΕ

Αρκεί να πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε; Όχι. Αντίθετα, πρέπει πάντα να πίνουμε αρκετό νερό –κυρίως όταν κάνει ζέστη– και όχι μόνο όταν διψάμε. Άλλωστε, το «στεγνό» στόμα και η έλλειψη σάλιου είναι ενδείξεις αφυδάτωσης.

Πάντως, για να ενυδατώνουμε καλά τον οργανισμό μας και για να μπορεί αυτός να αποβάλλει και τις τοξίνες, θα πρέπει να πίνουμε περισσότερα από 4 λίτρα νερό στη διάρκεια της μέρας, ακόμα και όταν δε διψάμε, ενώ είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε όλοι αυτή τη συνήθεια.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ Ή ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ;

  • Το εμφιαλωμένο νερό, ανάλογα με την πηγή προέλευσής του, περιέχει διαφορετικά συστατικά, που το κάνουν άλλοτε γλυκό και άλλοτε στυφό ή πιο γλυφό. Πάντως, αυτού του τύπου τα νερά, επειδή προέρχονται από κάποια πηγή και πιθανόν να έχουν υποστεί και βελτιώσεις, είναι πάντα καθαρά, έχουν σταθερή σύσταση και γεύση και είναι σωστά φιλτραρισμένα. Όμως, παρόλο που δεν περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και αποστειρωμένα. Γι’ αυτό και μπορεί να αναπτύξουν βακτηρίδια, σε περίπτωση που δεν τα καταναλώσουμε πριν από την ημερομηνία λήξης τους, αν δεν τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή σε περίπτωση που τα αφήνουμε ανοιχτά για μέρες έξω από το ψυγείο.
  • Όσον αφορά το νερό της βρύσης, μπορεί και αυτό να είναι εξίσου καλό με το εμφιαλωμένο, εκτός και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο τοπικό δίκτυο. Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή αν περάσετε τις διακοπές σας σε κάποια περιοχή της οποίας το νερό δε θεωρείται ασφαλές, γιατί μπορεί να πάθει κανείς δηλητηρίαση, αν πιει νερό που δε φιλτράρεται καλά ή που περνάει μέσα από ακατάλληλο δίκτυο παροχής ή μολυσμένα εδάφη. Για παράδειγμα, ακατάλληλο θεωρείται το νερό που περιέχει πάνω από 50 mg/λίτρο ή 20mg/λίτρο για βρέφη νιτρικό αλάτι, το οποίο χρησιμοποιείται στα λιπάσματα.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply