over here porn socket

Γυαλιά ηλίου…

Γυαλιά ηλίου…

Μπορεί τα γυαλιά ηλίου να είναι σήμερα ένα σημαντικό αξεσουάρ μόδας, ωστόσο ο πρωταρχικός τους ρόλος παραμένει πάντα ο ίδιος: να προστατεύουν τα μάτια μικρών και μεγάλων από την υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα τις μέρες εκείνες που ο ήλιος έχει τα «κέφια» του.

ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ

Ένας καλός φακός ηλίου πρέπει να είναι ποιοτικός. Πρέπει να έχει, δηλαδή, τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Να ανακόπτει το 100% της UV ακτινοβολίας.
Να έχει ομοιογένεια, δηλαδή, δε θα πρέπει να έχει κανένα ελάττωμα όσον αφορά την ορατότητα (νερά, φυσαλίδες, λεκέδες).
Να μη μεταβάλλεται εξωτερικά από χημικές ουσίες και να ανταποκρίνεται στις φυσικές συνθήκες της καθημερινής ζωής (ζεστούς, υγρούς, ψυχρούς χώρους).
Να έχει διαύγεια και η απορρόφησή του να είναι τόση όση ακριβώς χρειάζεται για να μη μειώνεται η διαφάνειά του.
Τα υλικά των φακών ηλίου μπορεί να είναι από κρύσταλλο ή οργανική ύλη, αλλά με μια απαραίτητη προϋπόθεση: να είναι οπτικά κατεργασμένα. Δηλαδή, να κατασκευάζονται με τις ίδιες μεθόδους και τους τρόπους, όπως ακριβώς και οι οφθαλμικοί φακοί.

ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ:

Να έχουν σκελετό από υλικό που να μην ερεθίζει ή να προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα.
Να είναι άφλεκτα, να μην παραμορφώνονται, να μην έχουν εξογκώματα.
Να αγοράζονται πάντα από τα ειδικά καταστήματα οπτικών. Διότι υπάρχουν και οι «μαϊμούδες», που κυκλοφορούν σε χαμηλές τιμές, κακή ποιότητα και εισάγονται χωρίς έλεγχο.
ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ

Για να είναι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου κατάλληλο, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, όχι μόνο το χρώμα, αλλά και το βαθμό σκουρότητας των φακών του.

Με άλλα λόγια, ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιά ηλίου δεν μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες για ποιοτική όραση κάτω από τον ήλιο. Για παράδειγμα, γυαλιά κατασκευασμένα για συνθήκες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στην οδήγηση.

Γκρι φακοί: Όσοι θέλετε γυαλιά για πολλές χρήσεις τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα ζευγάρι μέτριας φωτεινότητας. Οι γκρι φακοί, στην περίπτωση αυτή, είναι οι καταλληλότεροι, αφού φιλτράρουν αποτελεσματικά τις έντονες λάμψεις και το δυνατό φως.
Κίτρινοι και χρυσοί φακοί: Μειώνουν την ένταση του μπλε φωτός και είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ, όταν δεν υπάρχουν, όμως, χιόνια.
Οι φακοί σε αποχρώσεις του καφέ είναι όπως και οι γκρι, κατάλληλοι για πολλές χρήσεις.
Οι πράσινοι περιορίζουν τις λάμψεις και το μπλε φως.
Οι μοβ και οι ροζ ευνοούν το κοντράστ σε χώρους με μεγάλες πράσινες ή γαλάζιες επιφάνειες.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΟΔΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ

Οι φακοί, που είναι σε θέση να προφυλάσσουν τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι τριών ειδών. Ο διαχωρισμός αυτός εξαρτάται από τον τρόπο που γίνεται η τεχνική επεξεργασία τους, η οποία μπορεί να είναι: η απορρόφηση, η αντανάκλαση και η πόλωση.
Έτσι, λοιπόν, έχουμε τους:

1. Απορροφητικούς φακούς, οι οποίοι, απορροφώντας και διυλίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία, επιτρέπουν να φτάνει στα μάτια μας μόνο το καθαρό φως. Είναι 90-95% αποτελεσματικοί και γι’ αυτό και κατάλληλοι για τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

2. Φακούς αντανάκλασης ή αλλιώς καθρέφτες, οι οποίοι αντανακλούν την ακτινοβολία στο περιβάλλον. Εκτός από την προστασία που προσφέρουν απέναντι στον ήλιο, θεωρείται ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν και την εξασθένηση της όρασης. Είναι και αυτοί αποτελεσματικοί, σε ποσοστό 95% και κατάλληλοι για περιβάλλοντα με έντονη ακτινοβολία.

3. Πολωτικούς φακούς (polarised), οι οποίοι θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι για τα θαλάσσια σπορ και την οδήγηση και μπορούν να εξουδετερώσουν την ακτινοβολία (που προέρχεται από την αντανάκλαση του φωτός σε οριζόντιες επιφάνειες) σε ποσοστό γύρω στο 95%.

ΣΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ CE

Πρόκειται για ένα σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει να αναγράφεται στα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε και δηλώνει ότι τα γυαλιά αυτά είναι οπτικά επεξεργασμένα και κατάλληλα για να προφυλάξουν τα μάτια σας. Επίσης, υπάρχει και το σήμα της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, που και αυτό μπορεί να πιστοποιεί την ποιότητα των γυαλιών.

Απαραίτητο… φυλλάδιο
Κάθε ζευγάρι καλά γυαλιά ηλίου πρέπει να συνοδεύεται, σύμφωνα με τον ειδικό κανονισμό ΕΝ 1836/95 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται:

Η συνιστώμενη χρήση (προστασία από βλαβερή δράση ηλιακών ακτίνων).
Η ολική προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία.
Η κατηγορία (για ειδική ή γενική χρήση).
Η δυνατότητα αναγνώρισης φωτεινού σηματοδότη.
Η κατάταξη προστασίας (0, 1, 2, 3, 4). Για παράδειγμα, στην κατηγορία 3 ανήκουν φακοί ηλίου που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάτω από ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία μέσα στην πόλη, στη θάλασσα και στο βουνό. Τα περισσότερα γυαλιά ηλίου γενικής χρήσης ανήκουν κυρίως στην κατηγορία αυτή, ιδιαίτερα στις χώρες έντονης ηλιοφάνειας, όπως είναι η πατρίδα μας.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ…

Αν το επάγγελμά σας σας υποχρεώνει να εκτίθεστε πολύ στον ήλιο.
Όταν παρουσιάζετε δυστροφίες του αμφιβληστροειδούς ή πάσχετε από χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή ξηροφθαλμία.
Όσοι έχετε κάνει εγχείρηση καταρράκτη και έχετε τοποθετήσει ενδοφακό, ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που ο ενδοφακός είναι απορροφητικός στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Αν φοράτε φακούς επαφής, ακόμα και αν αυτοί είναι απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply