Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Τρόποι που θα σας βοηθήσουν να πετάξετε τα τσιγάρα σας…μια για πάντα!
Τραγικές διαστάσεις έχει λάβει η επιδημία του καπνίσματος στη χώρα μας. Σύμφωνα με ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας Hellas Health I, που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) που διευθύνονται από τον κ. Γιάννη Τούντα, Αν. Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, σε συνεργασία με τη Metron Analysis:
- Τέσσερις στους 10 ενήλικες καπνίζουν καθημερινά (49,9% των ανδρών και 30,8%) των γυναικών.
- Ιδιαίτερα υψηλά (άνω του 50%) είναι τα ποσοστά καπνιστών στις κρίσιμες ηλικίες 25-45 ετών.
- Οι ανώτερες τάξεις καπνίζουν περισσότερο από τις κατώτερες, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Δ. Ευρώπη, όπου το κάπνισμα είναι πιο διαδεδομένο στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
- Ιδιαίτερης σημασίας έχει το γεγονός ότι 4 στους 10 καπνιστές καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως, γεγονός που μας φέρνει στην πρώτη θέση κατά κεφαλήν κατανάλωσης καπνού στην Ευρώπη.
- Σε ό, τι αφορά τις προθέσεις των καπνιστών, σημαντικό είναι το γεγονός ότι 1 στους 3 καπνιστές σκοπεύει να κόψει το κάπνισμα και 1 στους 3 το σκέπτεται.
- Μεγάλο, επίσης, πρόβλημα υγείας δημιουργείται με το παθητικό κάπνισμα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 1 στους 3 μη καπνιστές εκτίθεται καθημερινά στον καπνό άλλων στο σπίτι και 4 στους 10 μη καπνιστές εκτίθεται καθημερινά στον καπνό άλλων στο χώρο εργασίας.
Γυρίστε την πλάτη σας στον “εχθρό”
Πριν κόψετε το κάπνισμα μελετήστε για μια εβδομάδα σχολαστικά τον «εχθρό» ως εξής:
- Καταγράψτε κάτω από ποιες συνθήκες ανάβετε πιο συχνά τσιγάρο (ανία, άγχος, παρέα, μοναξιά, τηλεόραση, χαρτιά, με τον καφέ κ.τ.λ.)
- Βαθμολογήστε την επιθυμία σας από το 0 μέχρι το 5, δηλαδή με το μηχανικό άναμμα μέχρι το “απόλυτα αναγκαίο”.
- Εντοπίστε τις φάσεις κατά τις οποίες ανάβετε τσιγάρο μηχανικά, χωρίς δηλαδή να το επιθυμείτε ιδιαίτερα και κάντε μία προσπάθεια να αρχίσετε να το κόβετε σταδιακά σε αυτές ακριβώς τις φάσεις.
- Βρείτε από πριν κάτι που θα σας χρησίμευε για αντιπερισπασμό τις στιγμές που θέλετε πολύ να ανάψετε τσιγάρο. Δοκιμάστε τη χαλάρωση ή τη γυμναστική, τη βόλτα, το σεξ, τους φρουτοχυμούς, τις ασκήσεις αναπνοής, κ.ά.
- Μην αγνοείτε τις διαφημίσεις των τσιγάρων και μην τις αντιμετωπίζετε σαν ταμπού. Απεναντίας, να τις κοιτάτε προσεκτικά και να αναλύετε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να σαγηνεύσουν ή και να παραπλανήσουν τον καταναλωτή.
- Συμφιλιωθείτε με την αδυναμία σας και μην απορρίπτετε τον εαυτό σας, επειδή νιώθει εξαρτημένος από το τσιγάρο.
- Καπνίζετε συνειδητά, δηλαδή όπως όποια άλλη δραστηριότητα κάνετε και πείτε “τώρα θα καπνίσω ένα τσιγάρο”. Έτσι, σιγά-σιγά θα αποσυνδέετε το τσιγάρο από παράλληλες δραστηριότητες, όπως είναι η οδήγηση, το γράψιμο ή το τηλέφωνο.
- Πίνετε πολλά νερά για να αποτοξινώνεται ο οργανισμός και να καθαρίζει συχνότερα, ώστε να αποβάλλει μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης και να μπορέσετε να απαλλαχθείτε πιο γρήγορα από το σύνδρομο στέρησης.
- Μη βλέπετε το κόψιμο του τσιγάρου σαν θυσία, κατά την οποία χάνετε μία χαρά για γενικά και αόριστα “καλή υγεία”, αλλά σαν ανταλλαγή μιας μικρής χαράς με άλλες πολύ μεγαλύτερες
Επιπλέον βοήθεια…
Ως συμβολή στην αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής λειτουργεί ανοικτή συμβουλευτική γραμμή (210-7222727).
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!