Περίπου 1 στους 3 θανάτους διεθνώς και 1 στους 2 στην Ε.Ε. και την Ελλάδα προκαλούνται από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελούν τη Νο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως με περίπου 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν εξαιτίας τους κάθε χρόνο – αυτό το νούμερο αντιστοιχεί περίπου στον πληθυσμό της Νέας Υόρκης, ενώ ξεπερνάει τον πληθυσμό της Ελβετίας και της Σουηδίας μαζί.
Εφτά στους 10 ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες, τόσο άντρες όσο και γυναίκες, έχουν επίπεδα χοληστερόλης πάνω από τα συνιστώμενα (190 mg/dl). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Μελέτη Αττικής (Attica Study), 1 στους 3 ενήλικες έχει επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από τα συνιστώμενα και, δυστυχώς, 7 στους 10 δεν το γνωρίζουν, μιας και το 27,7% του συνολικού πληθυσμού δεν έχει μετρήσει ποτέ τη χοληστερόλη του, σύμφωνα με την πρόσφατη πανελλαδική μελέτη Hellas Health I.
Το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν μέσω υγιεινής διατροφής, τακτικής φυσικής άσκησης και αποφυγής του καπνίσματος.
Στην Ευρώπη οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για το θάνατο 4,35 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με το 50% περίπου όλων των θανάτων και με ένα θάνατο κάθε 7 δευτερόλεπτα!
Το 50% των ατόμων που πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είχαν παρουσιάσει προηγουμένως οποιοδήποτε σχετικό σύμπτωμα.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ανακοπές «σκοτώνουν» ίσο αριθμό αντρών και γυναικών.
Πάνω από τα 3/4 των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αποτέλεσμα του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης ή συνδυασμός αυτών.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Το πρόβλημα της χοληστερόλης λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια και εξελίσσεται σε Νο 1 κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι Έλληνες τείνουν να παραβλέπουν τον κίνδυνο που συνεπάγονται τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, λόγω του ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας:
Ολική χοληστερόλη: Τιμές <190 mg/dl
LDL («κακή» χοληστερόλη): Τιμές <130 mg/dl
HDL («καλή» χοληστερόλη): Τιμές > 40 mg/dl (στους άντρες)
Τιμές >50 mg/dl (στις γυναίκες)
Κάθε πότε πρέπει να ελέγχεται
Μία είναι η λύση για τον έλεγχο της χοληστερόλης: η εξέταση! Όταν η τιμή της ολικής χοληστερόλης είναι μικρότερη των 190 mg/dl, δηλαδή φυσιολογική, η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια. Οι τιμές από 190-240 mg/dl επιβάλλουν ετήσια παρακολούθηση.
Τι βοηθάει στη μείωσή της
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας, όπως να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας, να απολαμβάνετε καθημερινά μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά (5 μερίδες) και χαμηλή σε λιπαρά, όπως τηγανητά, το ζωικό βούτυρο, το κόκκινο κρέας, να καταναλώνετε ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα και 2 περίπου μερίδες γαλακτοκομικών (ημιάπαχα ή άπαχα) την ημέρα, δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες (μαργαρίνη, γάλα, γιαούρτι, προβιοτικό ρόφημα γιαουρτιού).
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ
Η καρδιά δουλεύει σαν μια αντλία που συστέλλεται και χαλαρώνει. Η αρτηριακή πίεση διαβάζεται με δύο αριθμούς, π.χ., 140/90. Ο πρώτος αριθμός είναι η συστολική πίεση (όταν η καρδιά συστέλλεται) και ο δεύτερος η διαστολική πίεση (όταν η καρδιά χαλαρώνει).
Επιθυμητή αρτηριακή πίεση
Συστολική πίεση 120 mmHg και διαστολική πίεση 80 mmHg, δηλαδή 120/80 mmHg.
Κάθε πότε πρέπει να ελέγχεται
Όταν η αρτηριακή πίεση είναι 140/90 mmHg και πάνω, τότε το άτομο έχει υπέρταση. Ο συχνός έλεγχος της πίεσης είναι αναγκαίος, αφού η υπέρταση συνήθως δεν έχει συμπτώματα.
Τι βοηθάει στη μείωσή της
Καθώς η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με την ηλικία, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθάνε στη μείωσή της, όπως η μείωση του βάρους, η αύξηση της σωματικής άσκησης, το κόψιμο του καπνίσματος, του αλκοόλ, η μείωση του άγχους, καθώς και μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και η μείωση της πρόσληψης αλατιού.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!