over here porn socket

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer)

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Απώλεια μνήμης, διαταραχές στη συμπεριφορά, αδυναμία αντίληψης και κρίσης «βασανίζουν» 18 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο συχνή δηλαδή μορφή άνοιας.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος την ασθένεια είναι 1 στους 20 για τα άτομα άνω των 65 χρόνων, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ηλικιωμένους πάνω από τα 80 θα προσβληθεί από άνοια. Στη χώρα μας το 6% των ηλικιωμένων άνω των 70 υποφέρει από άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη, ωστόσο σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν η κληρονομικότητα και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ!

Τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να παρακινούν τους συγγενείς να πηγαίνουν τον ηλικιωμένο στο γιατρό και το γιατρό να εξετάζει τον ασθενή για άνοια και όχι να αποδίδει πάντα τα εμφανή σημάδια έκπτωσης στα γηρατειά:

  • Αν ο ηλικιωμένος παρουσιάζει αυξημένες δυσκολίες στο να μαθαίνει και να συγκρατεί νέες πληροφορίες. Αν επαναλαμβάνει διαρκώς κάποια ερώτηση, αν θυμάται δύσκολα πρόσφατες συζητήσεις, γεγονότα, ραντεβού ή αν τοποθετεί συχνά αντικείμενα σε λάθος θέσεις.
  • Αν βγάζει δύσκολα σε πέρας περίπλοκα πράγματα. Αν δυσκολεύεται να ακολουθεί ένα περίπλοκο σχήμα σκέψεων ή να κάνει δουλειές που απαιτούν πολλά βήματα, όπως να καταμετρά ένα βιβλίο επιταγών ή να μαγειρεύει ένα γεύμα.
  • Αν είναι ανήμπορος να ανταποκριθεί με ένα λογικό πλάνο σε προβλήματα στη δουλειά ή στο σπίτι, όπως να ξέρει τι να κάνει, αν πλημμυρίσει το λουτρό. Ή όταν δείχνει περιφρόνηση σε κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.
  • Αν χάνει την ικανότητα προσανατολισμού στο χώρο. Αν έχει πρόβλημα οδήγησης, οργάνωσης αντικειμένων στο σπίτι, εύρεσης οικείων χώρων.
  • Αν παρουσιάζει προβλήματα στο λόγο, όπως να δυσκολεύεται να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστεί ή όταν δυσκολεύεται να παρακολουθεί ή να παίρνει μέρος σε συζητήσεις.
  • Όταν αλλάζει συμπεριφορά. Δείχνει πιο παθητικός και ανταποκρίνεται λιγότερο. Είναι πιο ευέξαπτος από συνήθως. Παρερμηνεύει οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα.

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ
Παρά την εξάπλωση της άνοιας, συχνά στα αρχικά της στάδια παρατηρείται ανεπιτυχής ή εσφαλμένη διάγνωση, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή ακατάλληλης θεραπείας, τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων και περιττής αναστάτωσης.

Αντίθετα, η έγκαιρη διάγνωσή της, όχι μόνο εμποδίζει τυχόν προβλήματα, αλλά επίσης επιτρέπει στον ασθενή και στην οικογένειά του να προγραμματίσουν το μέλλον και να μαθαίνουν να εκμεταλλεύονται έγκαιρα υπηρεσίες και δίκτυα που μεγιστοποιούν τις ιατρικές, νομικές και ασφαλιστικές δυνατότητες που παρέχονται σε ανθρώπους με άνοια.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αγωγή που να σταματά πλήρως την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει νέα ειδικά σκευάσματα για την άνοια, με τα οποία είναι πλέον δυνατόν να καθυστερήσει η επιδείνωση και να βελτιωθούν τα συμπτώματά της.

ΓΡΑΜΜΗ SOS (τηλ.: 210-3303678)
Πρόκειται για μια τηλεφωνική γραμμή απ’ όπου κανείς μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πληροφορία και να ενημερωθεί σε πρακτικά θέματα σχετικά με τη νόσο. Για παράδειγμα, να πάρει πληροφορίες για τη φροντίδα των ασθενών, για τα ασφαλιστικά ταμεία και τι αυτά καλύπτουν, για νομικά προβλήματα, για την πρόληψη της ασθένειας, πληροφορίες για το πού θα βρει φροντιστή για τον άρρωστο κ.ά.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply