H δυσκοιλιότητα αφορά 1 στους 5 Έλληνες!
Ξέρετε τι να κάνετε, αν είστε ένας απ’ αυτούς;
Σχεδόν ένας στους 5 Έλληνες πάσχουν από δυσκοιλιότητα και η χώρα μας φαίνεται να εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης της δυσκοιλιότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, σχετικά με τη χρόνια δυσκοιλιότητα στην Ελλάδα, ένα ποσοστό 16% των Ελλήνων εμφανίζουν δυσκοιλιότητα, ενώ ένα 20% του πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, έστω και μια φορά.
Προσοχή!
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί και στη χώρα μας, μια κατ’ εξοχήν γυναικεία «αρρώστια», εφόσον οι 7 στους 10 πάσχοντες από δυσκοιλιότητα είναι γυναίκες.
Το πρόβλημα σε…αριθμούς
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πάσχοντες θεωρούν τη δυσκοιλιότητα σαν ένα σοβαρό πρόβλημα της υγείας τους, που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους, που τους προκαλεί αίσθημα βάρους (73%) και νευρικότητα (39%) και την αξιολογούν σαν πιο σοβαρό πρόβλημα από την ημικρανία (81%) και το κρυολόγημα (73%).
Παρόλα αυτά όμως, ένας μικρός αριθμός απ’ όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, συγκεκριμένα μόνο το 47 %, θα συμβουλευτούν γιατρό, ενώ οι υπόλοιποι είτε συμβιβάζονται με το πρόβλημά τους χωρίς να λάβουν καμία θεραπεία (12%), είτε αντιμετωπίζουν από μόνοι τους εμπειρικά το πρόβλημα τους (25 %), είτε καταφεύγουν σε βοήθεια φίλων και άλλων με το ίδιο πρόβλημα.
Υπάρχει μία τάση στον ελληνικό πληθυσμό να αποφεύγει τις οποιεσδήποτε διαγνωστικές εξετάσεις (ιδιαίτερα την κολονοσκόπηση), που, πολλές φορές, είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση της αιτίας της δυσκοιλιότητας, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει πρόσφατη έναρξη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 30% αυτών που πάσχουν, υποφέρει για περισσότερο από 10 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό σε μεγάλες πόλεις ξεπερνά το 38%.
Η αντιμετώπισή της
Όσον αφορά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας υπάρχουν διεθνώς αλλά και στη χώρα μας αντιφατικές απόψεις και εμμονές που δυσχεραίνουν την αντιμετώπισή της.
Στην Ελλάδα, το 27% που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ιδιαίτερα οι νέοι, προσπαθούν να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και το 34% λαμβάνει παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα προϊόντα ( π.χ. τσάι, ακτινίδια, δαμάσκηνα, λιναρόσπορους, κ.τ.λ.). Από το σύνολο των δυσκοίλιων, μόνο το 45% παίρνει φάρμακα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και από αυτό, μικρό μέρος μόνο, κατόπιν συμβουλής ειδικού γιατρού.
Μύθοι και αλήθειες
Πολλές παλαιότερες απόψεις που απέδιδαν σοβαρές παρενέργειες, (όπως η πρόκληση εθισμού και αδράνειας του εντέρου καθώς και καρκίνου) στα χορηγούμενα υπακτικά φάρμακα και ιδιαίτερα στα ερεθιστικώς δρώντα, αποτρέπουν ακόμη και στις μέρες μας, τη χρήση των φαρμάκων αυτών.
Όμως, όπως έχει διερευνηθεί διεξοδικά, τα φάρμακα αυτά έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ασφαλή μετά την επί 50ετία και πλέον χορήγησή τους σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δυσκοίλιους και μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της χρόνιας δυσκοιλιότητας.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!