Φυσικοί τρόποι περιποίησης, που προσφέρουν στο μωρό σας υγεία, γαλήνη και ομορφιά.
1. Το μπάνιο του μωρού σας
- Φροντίζετε ώστε το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε να είναι μαλακό, κατάλληλο για μωρά και να μην τσούζει στα μάτια.
- Αν δεν μπορείτε να λούζετε το μωρό σας όσο συχνά θα θέλατε, βουρτσίζετε τα μαλλάκια με μια μαλακή βούρτσα, πράγμα που σίγουρα θα το ευχαριστεί.
- Τα αφτιά, το κεφάλι και το πρόσωπο του μωρού μπορούν και πρέπει να πλένονται με χλιαρό νερό, αλλά χωρίς σαπούνι.
- Όταν οι βλεφαρίδες είναι κολλημένες, τότε τις πλένετε προσεκτικά με ένα διάλυμα χαμομηλιού, που καλό θα ήταν να περιέχει και ελάχιστο αλάτι.
- Μην ξεχνάτε να κόβετε τα νύχια του μωρού σας συχνά, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί.
- Συνηθίστε μετά από κάθε κένωση να πλένετε τον ποπό του με άφθονο χλιαρό νερό. Αποφεύγετε να τον πλένετε με βαμβάκι, βρεγμένο σφουγγάρι ή πετσέτα.
- Ρίχνετε μέσα στο νερό της μπανιέρας λίγες σταγόνες λεβάντας ή αμυγδαλόλαδου, λίγο εσάνς λουλουδιών ή λίγο χαμομήλι μέσα σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι.
- Καθώς το δέρμα του μωρού είναι ευαίσθητο, χρησιμοποιείτε γλυκερινούχο σαπούνι ή καλύτερα αντισηπτικό υγρό σαπούνι.
- Μην αφήνετε το δέρμα του μωρού υγρό, ιδιαίτερα στις πτυχές του λαιμού, των ποδιών, του αιδοίου, στα δαχτυλάκια των χεριών και των ποδιών. Σκουπίστε τα σημεία αυτά προσεκτικά.
- Μην του βάζετε πολύ ταλκ, γιατί το ενοχλεί σχηματίζοντας τρίμματα στις πτυχές.
- Τοποθετείτε το μωρό σας μετά το μπάνιο σε μια πετσέτα ή σε ένα ύφασμα δροσερό, απαλό και απορροφητικό και όχι σε κάποια πλαστική επιφάνεια.
2. Καθαρός αέρας: το καλλυντικό της φύσης
- Αφήνετε συχνά το μωρό σας να χαίρεται και να απολαμβάνει ολόγυμνο την αίσθηση, αλλά και την ωφέλεια του καθαρού αέρα, σε κάποιο, βέβαια, προστατευμένο μέρος από ρεύματα και κατά προτίμηση σκιερό. Ή και στον ήλιο ακόμα, όταν όμως δεν είναι καυτός και όχι τις μεσημεριανές ώρες.
- Προστατέψτε το μωρό σας από τους ερεθισμούς του δέρματος ή βοηθήστε το να θεραπευτεί στα ευαίσθητα σημεία του σώματος που πάσχουν, αφήνοντάς το όσο πιο συχνά μπορείτε γυμνό από τη μέση και κάτω, χωρίς πάνες.
- Στεγνώνετε τον ποπό του με θερμό αέρα, αντί να τον σκουπίζετε με την πετσέτα.
- Ακόμα, μπορείτε να τον περιποιείστε κάθε 2-3 μέρες σε λουτρό από μείγμα τυρόγαλου και πίτουρων.
- Το μωρό μπορεί να μένει καθισμένο πάνω σε μια πετσέτα ή σε μια απορροφητική επιφάνεια στον κήπο ή στη βεράντα.
- Αν το μωρό σας τελικά φορέσει την πάνα του, θα πρέπει να προσέχετε να μην τη σφίγγετε υπερβολικά και να αλείφετε προηγουμένως το δέρμα του με ένα κατάλληλο παρασκεύασμα.
- Όταν το καθαρίζετε, είναι καλύτερα να προτιμάτε το λάδι. Αν όμως το δέρμα είναι ερεθισμένο, τότε πρέπει να το πλένετε με χαμομήλι και να το αφήνετε να στεγνώνει στον αέρα.
3. Αιθέρια έλαια: για τόνωση και θεραπεία
- Για ένα αρωματικό μπάνιο: Για τα βρέφη αρκούν 2-3 σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο, τις οποίες ανακατεύετε σε ένα μπουκαλάκι με ζεστό νερό πριν τις προσθέσετε στο νερό της μπανιέρας (έτσι, διαλύονται ευκολότερα).
- Για το μασάζ: Tα καθαρά εκχυλίσματα είναι τα καλύτερα. Τα ανακατεύετε, όμως, απαλά με λίγο Baby Oil και αποκτάτε έτσι ένα εξαιρετικό λάδι για μασάζ.
Εκτός από τις ιδιότητες που αναφέραμε, οι ευωδιές από τα βότανα προσφέρουν και άλλα πράγματα: το θυμάρι, η φασκομηλιά και η κουκουναριά βοηθούν στην αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οργάνων σε περίπτωση κρυολογήματος. Ο δυόσμος σταματάει τους σπασμούς. Το κύμινο βοηθάει στη χώνεψη. Το περγαμόντο και το χαμομήλι ενισχύουν την αμυντική δύναμη του παιδιού. Το δεντρολίβανο και οι αρωματικές ουσίες του τριαντάφυλλου αναζωογονούν και διώχνουν την κούραση. Το μελισσόχορτο χαλαρώνει και ενεργοποιεί τις λειτουργίες του δέρματος.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!