Μην ανησυχείτε…Ακολουθήστε το δρόμο της γνώσης και εκείνη θα σας προστατεύσει!
Καρκίνος των νεφρών. Μαθαίνουμε, για να τον προλαβαίνουμε
Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τον συνηθέστερο τύπο κακοήθους όγκου των νεφρών. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γίνεται διάγνωση καρκίνου των νεφρών σε περισσότερα από 35.000 άτομα. Ο καρκίνος των νεφρών χαρακτηρίζεται συχνά από έλλειψη πρώιμων προειδοποιητικών κλινικών σημείων και συμπτωμάτων. Εάν ωστόσο διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, οπότε είναι ακόμη περιορισμένος μόνο στους νεφρούς, το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης των ασθενών μπορεί να είναι υψηλό, μέχρι και 95%!
Λειτουργίες των Νεφρών
Η βασική λειτουργία των νεφρών είναι να φιλτράρουν το αίμα, απεκκρίνοντας στα ούρα τα άχρηστα μεταβολικά προϊόντα, καθώς και να διατηρούν το ισοζύγιο του νερού, των ηλεκτρολυτών και την οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού.
Οι εξετάσεις κάνουν καλό!
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε αν λειτουργούν σωστά τα νεφρά μας. Τη λύση δίνουν οι εξετάσεις:
Γενική Εξέταση Ούρων
Ένα από τα συνηθέστερα εργαστηριακά ευρήματα του καρκίνου των νεφρών είναι η αιματουρία. Ποσοστό περίπου 50 έως 60% των ασθενών με καρκίνο του νεφρού παρουσιάζουν αιματουρία. Επιπλέον σε περίπτωση διαταραχής στη νεφρική λειτουργία, στα ούρα παρουσιάζεται μικρή ποσότητα μιας πρωτεΐνης, που ονομάζεται λευκωματίνη.
Εξέταση του Αζώτου της Ουρίας του Αίματος (BUN)
Σε νεφρική δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια, παρατηρείται αύξηση της ουρίας στο αίμα.
Ρυθμός της Νεφρική Σπειραματικής Διήθησης (GFR)
Ο υπολογισμός του ρυθμού της σπειραματικής διήθησης των νεφρών (Glomerular Filtration Rate – GFR) είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες αξιολόγησης της νεφρικής λειτουργίας και παρέχει μία αξιόπιστη μέτρηση της διηθητικής ικανότητας των νεφρών.
Ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης
Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αποτελεί επίσης ένδειξη δυσλειτουργίας των νεφρών
Μια ασθένεια όχι απαραίτητα κληρονομική
Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να εμφανιστεί σαν σποραδική ή μη κληρονομούμενη μορφή, αλλά και σαν κληρονομική ή κληρονομούμενη μορφή. Η σποραδική μορφή του νεφρικού καρκίνου έχει τάση να παρουσιάζεται σαν μονήρης παθολογική βλάβη, εντοπιζόμενη συνήθως στον ένα νεφρό, ενώ η κληρονομική μορφή της νόσου είναι συχνά αμφοτερόπλευρη και πολυεστιακή με πολλαπλούς όγκους εντοπιζόμενους και στα 2 νεφρά.
Μιλώντας με ποσοστά
- Ο καρκίνος των νεφρών είναι 2 φορές συχνότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
- Κατά τον χρόνο διάγνωσης του καρκίνου των νεφρών οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικίας 50 έως 70 ετών με μέση ηλικία για άνδρες και γυναίκες τα 64 και τα 66,5 χρόνια αντίστοιχα.
Παράγοντες κινδύνου
Εξωτερικοί
- κάπνισμα
- παχυσαρκία
- αρτηριακή υπέρταση
- εφαρμογή μακροχρόνιας αιμοκάθαρσης
- περιβαλλοντολογική έκθεση σε χημικές ουσίες
- επαγγελματικοί κίνδυνοι
Γενετικοί
- Σύνδρομο του Von Hippel-Lindau
- Κληρονομικό Θηλώδες Καρκίνωμα των Νεφρών (HPRC)
- Σύνδρομο των Birt-Hogg-Dubé
Τι συμπτώματα έχουν οι ασθενείς;
Τα κύρια συμπτώματα των ασθενών με καρκίνο των νεφρών είναι η αιματουρία, η επιγαστραλγία και η ύπαρξη ψηλαφητής μάζας στην λαγόνια χώρα ή στο επιγάστριο. Εν τούτοις μόνο σε ποσοστό μικρότερο από 10% των ασθενών παρουσιάζονται και τα 3 συμπτώματα μαζί.
Επιπλέον μην ειδικά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, την απώλεια του σωματικού βάρους, τον πυρετό, του νυκτερινούς ιδρώτες και το αίσθημα κακουχίας.
Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα μεταστατικής νόσου. Σε αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνονται: πόνος στα οστά, νευρολογικές διαταραχές, ηπατική δυσλειτουργία, πνευμονικά συμπτώματα.
Εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς
- γενική εξέταση του αίματος
- ευρεία λίστα μεταβολικών και βιοχημικών δοκιμασιών
- εξέταση του προφίλ της πηκτικότητας του αίματος
- γενική εξέταση των ούρων
Διάγνωση και Θεραπεία
Η επιτυχέστερη θεραπεία του νεφροκυτταρικού καρκινώματος είναι η χειρουργική εκτομή του όγκου, όταν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο το νεφροκυτταρικό κακρίνωμα αναπτύσσεται συχνά ασυμπτωματικά, έτσι ώστε η διάγνωση των όγκων αυτών σε ποσοστό 40% όλων των περιπτώσεων να γίνεται τυχαία.
Αύξηση της νόσου αλλά και…Αύξηση των ποσοστών επιβίωσης!
Με την αύξηση της επίπτωσης της νόσου παρατηρήθηκε παράλληλα και μία μικρή αλλά σημαντική βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών. Το συνολικό ποσοστό των ασθενών με αρχόμενο ή μεταστατικό καρκίνο των νεφρών που επιβίωσε πέραν της 5ετίας μετά την διάγνωση, αυξήθηκε από 52% (για ασθενείς διαγνωσθέντες μεταξύ των ετών 1974 έως 1976) σε περίπου 65% (για ασθενείς που διαγνώστηκαν μεταξύ των ετών 1995 έως 2000)! Κάτι που οφείλεται κατά ένα μέρος στο γεγονός ότι βελτιώθηκα οι διαγνωστικές δυνατότητες επιτρέποντας την πιο γρήγορη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου των νεφρών.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!