Γίνατε πρόσφατα μαμά; Οι συμβουλές που σας δίνουμε θα σας βοηθήσουν να μάθετε τι πρέπει να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας.
Οι παρακάτω εντολές δε θα σας βοηθήσουν μόνο να αποφύγετε αρκετά από τα διαιτητικά προβλήματα που προκύπτουν μετά τον τοκετό, αλλά και να αναπτύξετε σωστές διατροφικές συνήθειες:
1. Κατανείμετε την καθημερινή ποσότητα φαγητού έτσι ώστε να παίρνετε περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερα λίπη και υδατάνθρακες.
2. Να τρώτε περισσότερο το πρωί, όταν πραγματικά το χρειάζεστε και διαθέτετε και την ενεργητικότητα να το προετοιμάσετε. Στη συνέχεια λιγότερο το μεσημέρι και ακόμα λιγότερο το βράδυ. Το απογευματινό και το βραδινό γεύμα πρέπει να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
3. Προσπαθήστε να έχετε πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σαν εναλλακτική λύση στα συνηθισμένα τρία μεγάλα γεύματα. Έτσι, ικανοποιείτε την επιθυμία να μασουλάτε κάτι συνεχώς, διατηρείτε υψηλό βαθμό ενεργητικότητας, αποφεύγετε την αίσθηση πείνας και δεν επιβαρύνετε τη λειτουργία του εντέρου (αποφεύγετε γλυκά ψωμάκια, τσιπς ή καφέ με κουλουράκια).
4. Προετοιμάστε, κάθε μέρα, μια μεγάλη σαλάτα με όλα τα εποχιακά ωμά λαχανικά που μπορείτε να βρείτε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κρύα μαγειρεμένα λαχανικά, κρύο βρασμένο ρύζι, πιτυρούχες ουσίες, βραστά αβγά κ.ά.
5. Να επιδιώκετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη C και σύμπλεγμα βιταμινών Β. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι βασικές για την επιλόχεια ανάρρωσή σας, για να εκπληρώσετε σωστά τη λειτουργία του θηλασμού και να καταπολεμήσετε την κόπωση.
6. Αποφεύγετε τις κονσερβοποιημένες τροφές. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε συντηρητικά, αλάτι, ζάχαρη και άμυλο δε σας ωφελεί. Οι ωμές και φρέσκες τροφές είναι οι πιο θρεπτικές.
7. Προσπαθήστε να είστε χαλαρή όταν τρώτε. Αφήστε στον εαυτό σας περιθώριο ένα λεπτό για να καθίσετε ήσυχα και αναπνέετε αργά πριν αρχίσετε. Κοιτάτε το φαγητό σας. Η ένταση καθώς και η άγνοια για το τι τρώτε αποτελούν δύο μεγάλα εμπόδια για μια σωστή διατροφή (και παράλληλα έχουν σαν συνέπεια την υπερφαγία).
8. Να τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή. Με αυτόν τον τρόπο η λειτουργία της πέψης γίνεται ευκολότερη. Παράλληλα, ελκύονται περισσότερες βιταμίνες με μεταλλικά στοιχεία, τα οποία απορροφώνται ταχύτατα από το αίμα.
9. Να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό, χυμούς και αποβουτυρωμένο γάλα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σας εξασφαλίζει τα επιπλέον υγρά που απαιτούνται για την αποκατάσταση της επαρκούς λειτουργίας της κύστης και του εντέρου. Παράλληλα, θα αναστείλει την επιθυμία για επιπλέον φαγητό.
10. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και οινοπνεύματος. Και τα δύο αποτελούν βαλβίδες διαφυγής της ενεργητικότητάς σας. Η χρήση καφέ σαν διεγερτικού και οινοπνεύματος σαν μέσου χαλάρωσης είναι συνήθειες που μόνο να βλάψουν το σώμα σας μπορούν.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η μεγάλη ποσότητα τροφής το βράδυ προκαλεί δυσκολίες στην πέψη. Επιπλέον, εφόσον δεν επακολουθεί δραστηριότητα και επομένως «καύση» της τροφής, μετατρέπεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε λίπος.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!