over here porn socket

Τα ψάρια συντελούν σε καλύτερο ύπνο και υψηλότερο IQ

Τα ψάρια συντελούν σε καλύτερο ύπνο και υψηλότερο IQ

Τα παιδιά που τρώνε ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κοιμούνται καλύτερα και έχουν επίσης δείκτης νοημοσύνης (IQ) τουλάχιστον τέσσερις μονάδες υψηλότερο, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ω-3 λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στα ψάρια και της καλύτερης νοημοσύνης αλλά και του ποιοτικότερου ύπνου. Χωρίς όμως να έχουν συσχετιστεί ποτέ και οι τρεις παράμετροι ταυτόχρονα.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ανακάλυψε τον πιθανό μηχανισμό διαμεσολάβησης.

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα δείγμα 541 παιδιών, ηλικίας 11 ετών, στην Κίνα. Το 54% ήταν αγόρια και το 46% κορίτσια, τα οποία είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωση ψαριών τον περασμένο μήνα, με διακύμανση από το «ποτέ» μέχρι «τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα». Επίσης, τα παιδιά είχαν υποβληθεί σε αξιολόγηση του δείκτη νοημοσύνης τους, με προφορική και μη εξέταση.

Οι γονείς τους είχαν απαντήσεις σε ερωτήσεις για την ποιότητα του ύπνου, περιλαμβανομένης της διάρκειας και τη συχνότητας της νυχτερινής αφύπνισης ή της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρα. Και έλεγξαν επιπλέον δημογραφικά στοιχεία για το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, την απασχόληση, την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών σε κάθε οικογένεια.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα παιδιά που ανέφεραν ότι έτρωγαν ψάρια σε εβδομαδιαία βάση είχαν 4,8 μονάδες υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά που έτρωγαν ποτέ ή σπάνια. Επίσης, τα ψάρια συσχετίστηκαν με λιγότερες διακοπές του ύπνου, ένδειξη συνολικά καλύτερης ποιότητας της βραδινής ξεκούρασης.

«Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως επίσης και η φτωχή γνωστική λειτουργία. Τα συμπληρώματα ω-3 έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την αντικοινωνική συμπεριφορά, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ψάρια έχουν το θετικό αυτό αποτέλεσμα στη γνωστικότητα και τον ύπνο των παιδιών», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Πηγή: in.gr

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply