Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Αργύρης Θεοδωρόπουλος**, ψυχολόγος
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες το ποσοστό των γάμων που καταλήγει σε διαζύγιο συνεχώς αυξάνει. Στις ημέρες μας εκτιμάται ότι ένας στους τρεις γάμους δεν τα «καταφέρνει» στο πέρασμα του χρόνου. Ποιοι είναι άραγε οι πιο συνηθέστεροι παράγοντες που απειλούν ένα γάμο;
Κακή επικοινωνία
Η επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. Πότε αρχίζει να χάνεται η επικοινωνία; Όταν ξεκινάει ο εγωισμός και ο καθένας δεν υπολογίζει και δε σέβεται τον άλλο. Όταν δεν τον αφήνει να εκφραστεί, όταν τον κρίνει, τον υποτιμάει, τον αντιμετωπίζει με καχυποψία και αμφισβήτηση. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια δυστυχώς που δεν έχουν καταφέρει να μάθουν να επικοινωνούν, κάτι που επηρεάζει αρνητικά και άλλους τομείς, όπως την ερωτική τους ζωή.
Ανταγωνισμός
γάμος σημαίνει κοινή πορεία και αμοιβαιότητα. Όταν αρχίζει να παρουσιάζεται ανταγωνισμός, τότε με τη δικαιολογία ότι «εγώ το κάνω καλύτερα, εγώ μπορώ περισσότερα», χτίζεται η απόσταση και σταδιακά η απομάκρυνση. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των συζύγων είναι «πληγή» καθώς ο άλλος φαίνεται να είναι υποδεέστερος, μη επαρκής και αδύναμος. Άρα καταλήγει να είναι μη ελκυστικός και επιθυμητός.
Έλλειψη εμπιστοσύνης
Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί ένας γάμος. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη εξαφανίζονται οι φόβοι και οι σκέψεις ότι ο άλλος δε θα είναι πιστός. Αυτό οδηγεί στο να επικρατεί το αίσθημα ασφάλειας και αλληλοεκτίμησης. Στις περιπτώσεις που χάνεται η εμπιστοσύνη καλλιεργείται σιγά σιγά η ζήλια. Η ζήλια «δηλητηριάζει» μια σχέση και καταλήγει ο ένας να υποπτεύεται, να φοβάται και να ελέγχει τον άλλο. Ως συνέπεια προκύπτει μια νοσηρή κατάσταση όπου συσσωρεύεται αμφιβολία, θυμός και αρχίζουν να εμφανίζονται οι συγκρούσεις, τα ξεσπάσματα και οι κατηγόριες. Δημιουργείται τελικά ένα άσχημο κλίμα μέσα στη σχέση που επηρεάζει αρνητικά και την ερωτική ζωή του ζευγαριού.
Απιστία
Η απιστία αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους λόγους που οδηγούν ένα γάμο σε τέλμα. Η απιστία είναι ένα οδυνηρό πλήγμα που τραυματίζει ψυχικά τον άλλο και δείχνει ότι χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ του ζευγαριού. Όταν συμβεί μια απιστία τότε αυτό δείχνει ότι το ζευγάρι δεν είχε καταφέρει από πριν να «θωρακίσει» τη σχέση, κάνοντάς την ευάλωτη σε ένα «τρίτο πρόσωπο». Οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο «επιρρεπείς» στην απιστία, δημιουργώντας μάλιστα ένα πλήθος από δικαιολογίες ώστε να την εκλογικεύσουν. Οι γυναίκες που καταλήγουν να απιστήσουν έχουν βιώσει πολλές φορές τη συναισθηματική απομάκρυνση από το σύζυγό τους και την αίσθηση του αδιέξοδου στο γάμο τους
Τα χρήματα
Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που συνηθίζουν να τσακώνονται καθημερινά για το ζήτημα αυτό. Πόσα ξόδεψε ο καθένας και κατηγόριες για κακή διαχείριση των χρημάτων. Στο θέμα των χρημάτων είναι λυπηρό επίσης να κρατάει ο κάθε σύζυγος το δικό του κρυφό λογαριασμό και βιβλιάριο αποταμίευσης, κάτι που παρατηρείται σε αρκετές ελληνικές οικογένειες.
Σεξουαλικά προβλήματα
Η υγιής σεξουαλική ζωή είναι ένα από τα απαραίτητα «συστατικά» ώστε να διατηρηθεί μια σχέση. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται συνήθως στην έγγαμη ζωή είναι η υποτονική σεξουαλική επιθυμία, η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση. Οι σεξουαλικές αυτές δυσλειτουργίες, όταν δεν αντιμετωπίζονται, μπορεί αποτελέσουν λόγω απομάκρυνσης των συντρόφων και να αποτελέσουν αιτία χωρισμού. Ο άνδρας είναι πιο ευάλωτος στη στυτική δυσλειτουργία και στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Καθώς ο άνδρας μεγαλώνει κινδυνεύει να παρουσιάσει στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιολογικές παθήσεις κ.ά). Μετά τα 50 έτη, εκτιμάται ότι το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό των μεσήλικων ανδρών. Όσον αφορά την πρόωρη εκσπερμάτιση, είναι ένα «επώδυνο» ζήτημα καθώς εμποδίζει την απόλαυση και των δύο ερωτικών συντρόφων. Είναι ένα πρόβλημα «μάστιγα» καθώς ένας στους τρεις άνδρες υποφέρει από αυτό. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας αφορούν κυρίως τη μειωμένη ερωτική επιθυμία. Η γυναίκα μετά τα 40 γίνεται πιο ευάλωτη στην έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, δυσλειτουργία που προκαλείται από οργανικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι οργανικοί παράγοντες σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές (παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, εμμηνόπαυση κ.ά.) και ψυχολογικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, κακή εικόνα σώματος κ.ά.).
* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.
** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.
Πηγή: in.gr
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!