Το διάβασμα των παιδιών στο σπίτι έχει γίνει για χιλιάδες γονείς το νούμερο 1 καθημερινό πρόβλημα. Οι γονείς αναρωτιούνται συνεχώς: Τη βοήθησα αρκετά; Εξέτασα όσο έπρεπε το κοριτσάκι μου; Τα εξήγησα καθαρά στο γιο μου;
Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Στη συνέχεια θα διαβάσετε έναν κατάλογο με 10 σημεία: Με τη βοήθειά του καταλόγου μπορείτε να διαπιστώσετε αν πράγματι δίνετε στο παιδί σας όλη τη βοήθεια που χρειάζεται στο σπίτι.
- Το παιδί σας έχει ένα χώρο μέσα στο σπίτι όπου να μπορεί να αποσύρεται για να διαβάζει.
- Αυτός ο χώρος είναι σχετικά ήσυχος, έχει καλό φωτισμό και είναι ασφαλής από κάθε είδους ενόχληση, ακόμα και από ξαφνικές επισκέψεις.
- Το δωμάτιο πρέπει να έχει μια ευχάριστη ζέστη, χωρίς όμως να υπερθερμαίνεται. Πρέπει επίσης να αερίζεται πάντα καλά.
- Θα πρέπει να έχετε κανονίσει μαζί με το παιδί σας τις ώρες μελέτης του και να φροντίζετε να τις τηρεί.
- Όση ώρα μελετάει το παιδί σας δε χρειάζεται να κάνετε τον μπαμπούλα, να ρίχνετε ματιές στο δωμάτιό του κάθε 5 λεπτά και να του παίρνετε το κεφάλι με τα «μη χαζεύεις».
- Προσέχετε να μην κάθεται πάρα πολλές ώρες στο γραφείο του, αλλά να έχει και αρκετό χρόνο για να παίζει και να κινείται.
- Να ξέρει ότι θα το βοηθήσετε όταν σας χρειαστεί, π.χ., στην εξέταση. Βασικά, όμως, να μην κάθεστε συνέχεια κοντά του όταν διαβάζει και να μην το πιέζετε να δεχτεί τη βοήθειά σας.
- Να βλέπετε τακτικά τα μαθήματα που κάνει στο σπίτι, να παρατηρείτε τα λάθη του, αλλά να μην επιμένετε να τα ξανακάνει όλα από την αρχή, ούτε να περιμένετε να είναι όλα οπωσδήποτε τέλεια.
- Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να εφαρμόζει διαρκώς στην πράξη αυτά που μαθαίνει (για παράδειγμα, να ψάξει κάτι για σας στην εγκυκλοπαίδεια ή στο πρόγραμμα της τηλεόρασης, να γράψει κάτι στο μπλοκ των σημειώσεων για τα ψώνια ή να μετρήσει τις διαστάσεις του δωματίου για το καινούργιο χαλί).
- Διατηρώ επαφή με τους δασκάλους.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!