Όλοι κάποια στιγμή θα πρέπει να πάμε στο μπάνιο για τη… νούμερο 2 ανάγκη μας! Αλλά αυτό μπορεί να γίνει λίγο πιο δύσκολο αν βρίσκεσαι στο γραφείο ή σε μία καφετέρια, οδηγώντας πολλούς από εμάς στο να προσπαθούμε να πιεζόμαστε μέχρι να επιστρέψουμε σπίτι.
Το να κρατάς όμως τα κόπρανα ενώ το σώμα σου ξεκάθαρα σου δηλώνει ότι πρέπει να τα αποβάλεις όχι μόνο είναι κάτι άβολο, αλλά και ανθυγιεινό.
«Η ιδέα να τα κρατήσεις περισσότερο δεν είναι η καλύτερη», λέει ο Niket Sonpal, M.D., βοηθός κλινικός καθηγητής στο Τούρο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής στη Νέα Υόρκη.
Να λοιπόν τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν προσπαθείς να κρατηθείς και να μην πας αμέσως στο μπάνιο.
Όταν νιώσεις ότι θέλεις να πας τουαλέτα…
«Όταν τα κόπρανα χτυπούν μέρη του παχέος εντέρου, τότε παίρνεις το σήμα ότι θα πρέπει να βρεις ένα μπάνιο και να τα ξεφορτωθείς», αναφέρει ο Sonpal. Και ενώ το πρόγραμμα και η συχνότητα του καθενός είναι διαφορετικά, συνήθως αυτό συμβαίνει μετά το φαγητό ή μετά την πρωινή κούπα του καφέ, επειδή η καφεΐνη δρα σαν διεγερτικό στο έντερο.
Μετά από δύο ώρες…
«Είναι πράγματι δύσκολο να κρατήσεις μέσα τα κόπρανά σου. Θα πρέπει να σφίξεις τους εθελοντικούς σφιγκτήρες», λέει ο Sonpal. «Μέσα στις πρώτες ώρες, θα έχεις την αίσθηση μίας χαμηλής κοιλιακής πίεσης, όπου κάποιοι άνθρωποι το περιγράφουν σαν κοιλιακές κράμπες ενώ άλλοι απλώς σαν μία αίσθηση επείγουσας ανάγκης».
Μετά από έξι ώρες…
«Το σώμα σου τελικά θα αρχίσει να επιδρά στα κόπρανά σου. Και όχι με καλό τρόπο. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να εξαφανιστεί η επείγουσα ανάγκη να πας στο μπάνιο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα κόπρανά σου εξαφανίστηκαν μαγικά, αλλά επειδή οδηγείσαι στη δυσκοιλιότητα».
Μετά από 12 ώρες…
«Όσο περισσότερο τα κόπρανά σου παραμένουν στο έντερό σου, τόσο πιο σκληρά γίνονται. Σε αυτό το σημείο μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς μία διόγκωση στην κοιλιά σου, καθώς η πίεση αυξάνει, μέχρι που να μην μπορείς να “ρουφήξεις μέσα” την κοιλιά σου, όσο και αν προσπαθείς. Όσο τα κόπρανά σου σκληραίνουν στο παχύ έντερο, μεγαλώνει και ο κίνδυνος για ένα άβολο ταξίδι στην τουαλέτα. Μπορεί να νιώσεις ότι ζορίζεσαι αρκετά, να δεις κάποια μικρή αιμορραγία αλλά και μικρά δάκρυα».
Εάν συνεχίσεις να τα κρατάς μέσα σου…
«Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον που να πέθανε επειδή δεν πήγε στο μπάνιο, αλλά στους ενήλικες, το να τα κρατά κάποιος με τη θέλησή του μπορεί να οδηγήσει σε ενσφήνωση, όπου τα κόπρανα είναι σκληρά σαν πέτρα και μπορεί να χρειαστεί να λάβεις κάποιο καθαρτικό ή ακόμα και αποκόλληση με τα χέρια ειδικού, για να βγουν επιτέλους έξω», τονίζει. Το συμπέρασμα;
«Να πηγαίνεις στην τουαλέτα όταν σου δίνει το ανάλογο σημάδι το σώμα σου», επισημαίνει ο Sonpal. Και αν δεν μπορείς να βρεις αμέσως κάποιο χώρο, οπωσδήποτε θέσε το σαν προτεραιότητα μέσα στις επόμενες λίγες ώρες.
Πηγή: shape.gr
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!