over here porn socket

ΚΗΠΟΣ: 10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας

ΚΗΠΟΣ: 10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας

Η γαρδένια είναι από τα πιο ευαίσθητα, εντυπωσιακά και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά. Ξεχωρίζει για τα υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη της και αποτελεί ιδανικό φυτό για τις αυλές και τα μπαλκόνια μας. Η γαρδένια χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κι εμείς σας παραθέτουμε τις δέκα πιο σημαντικές συμβουλές για να απολαμβάνουμε πράσινο υγιές φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία:

• Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για την μεταφύτευση της γαρδένιας

H γαρδένια, ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η καμέλια και η αζαλέα, επομένως για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει χρειάζεται υπόστρωμα με χαμηλό pH, όπως καστανόχωμα, ερεικόχωμα, ελατόχωμα. Εναλλακτικά, για την μεταφύτευση της γαρδένιας, προμηθευόμαστε φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα.

• Επιλέγουμε κατάλληλη θέση για τη γαρδένια

Η γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους αλλά και δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, όμως η άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα.

• Εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση για τη γαρδένια

Επιλέγουμε γλάστρα που να διαθέτει οπή αποστράγγισης για την γαρδένια μας και τοποθετούμε στη βάση της μια στρώση χαλικιών ή βότσαλων πάχους 2-3 εκατοστών. Αν η γλάστρα που έχουμε για αρκετό καιρό τη γαρδένια δεν στραγγίζει, σημαίνει ότι το ριζικό σύστημα της έχει γίνει πολύ πυκνό και χρειάζεται μεταφύτευση.

• Αποφεύγουμε τις συχνές μετακινήσεις στη γαρδένια

Η γαρδένια είναι πολύ ευάλωτη στις αλλαγές του περιβάλλοντος και τις μετακινήσεις και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν θέλει απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία στο γύρω περιβάλλον, είτε προς το κρύο είτε προς τη ζέστη, κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει πτώση μπουμπουκιών της γαρδένιας, μαρασμό του φυλλώματος μέχρι και ολοσχερή ξήρανση του φυτού.

• Κάνουμε το κατάλληλο πότισμα για τη γαρδένια

Ποτίζουμε συχνότερα το καλοκαίρι και πολύ λίγο τον χειμώνα. Φροντίζουμε το νερό ποτίσματος να μη περιέχει πολλά άλατα. Το βρόχινο νερό είναι πολύ ωφέλιμο για τη γαρδένια. Είναι σημαντικό το πότισμα της γαρδένιας να είναι τακτικό, καθώς διαφορετικά τα μπουμπούκια της μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν.

• Διατηρούμε την υγρασία στη γαρδένια την περίοδο του καλοκαιριού

Ραντίζουμε συχνά τα φύλλα της γαρδένιας για να διατηρούμε σχετική υγρασία για το φυτό και να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται με απεσταγμένο νερό, για να μην περιέχει άλατα και δημιουργηθεί τοξικότητα στο φυτό της γαρδένιας. Επαναλαμβάνουμε τακτικά το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

• Προστατεύουμε τη γαρδένια την περίοδο του χειμώνα

Τους χειμερινούς μήνες, κι εφόσον η γαρδένια είναι σε σημείο εκτεθειμένο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύεται με κάποιο νάυλον για αντιπαγετική προστασία. Εναλλακτικά, μπορούμε να μεταφέρουμε τη γαρδένια και στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά σε ένα σημείο καλά αεριζόμενο, φωτεινό και μακριά από τα σώματα θέρμανσης.

• Προσθέτουμε συχνά ειδικό λίπασμα για τη γαρδένια

Προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο, ειδικό για οξύφιλα που δεν αυξάνει το pH του εδάφους και ενισχύει την ανθοφορία της γαρδένιας. Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα τον Αύγουστο που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τον μήνα Ιανουάριο που επικρατεί πολύ παγωνιά.

• Κάνουμε συμπληρωματική λίπανση στη γαρδένια με σίδηρο

Η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου. Μπορούμε να διακρίνουμε την τροφοπενία σιδήρου αν παρατηρήσουμε κιτρίνισμα στα νεαρά φύλλα, ενώ οι νευρώσεις των φύλλων παραμένουν πράσινες. Προσθέτουμε λοιπόν κάθε μήνα στη γαρδένια μας, λίπασμα χηλικού σιδήρου που είναι υδατοδιαλυτός και άμεσα απορροφούμενος από τα φυτά.

• Κι ένα τελευταίο μυστικό για την προστασία της γαρδένιας

Για την προληπτική προστασία της γαρδένιας από έντομα, παρασκευάζουμε ειδικό διάλυμα. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε το φύλλωμα της γαρδένιας κάθε δύο βδομάδες.

Πηγή: mistikakipou.gr

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply