Τα φυτά για να διατηρούνται όμορφα και να μεγαλώνουν θέλουν τη φροντίδα σας. Μία, λοιπόν, από αυτές είναι και η αλλαγή γλάστρας, η οποία πρέπει να γίνεται όταν οι ρίζες των φυτών έχουν αναπτυχθεί υπερβολικά με κίνδυνο να τα πνίξουν. Στις περιπτώσεις αυτές το φυτό χρειάζεται περισσότερο πότισμα, καθώς δεν υπάρχει αρκετό χώμα στη γλάστρα, ώστε να συγκρατείται το νερό.
Προσοχή!
Σε φυτά όπως οι φίκοι ή άλλα που έχουν ρίζες που απλώνονται μπορεί να δείτε τις ρίζες τους να βγαίνουν πάνω από την επιφάνεια του χώματος. Επίσης, μπορεί να αρχίζουν να κιτρινίζουν ή να ξεραίνονται από έξω προς τα μέσα, κυρίως την άνοιξη. Αν, πάλι, το φύλλωμά τους είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος της γλάστρας, να ξέρετε ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξετε γλάστρα.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
- Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε γλάστρα; Κατά κανόνα κάθε χρόνο. Προσέξτε επίσης και την ποιότητα του χώματος που θα χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι να μεταφυτεύετε το φυτό σε ίδιο τύπου χώματος με εκείνο που έχει μεγαλώσει. Το καλύτερο χώμα για φυτά εσωτερικών χώρων είναι αυτό που περιέχει τύρφη και περλίτη και είναι εμπλουτισμένο με λιπάσματα και ιχνοστοιχεία.
- Ποια εποχή; Αν βλέπετε ότι το φυτό σας κινδυνεύει, τότε κατάλληλη για να αλλάξετε γλάστρα είναι κάθε εποχή του χρόνου. Όσοι όμως έχετε καθιερώσει να αλλάζετε κάθε χρόνο γλάστρες, τότε η καταλληλότερη εποχή είναι η άνοιξη, καθώς τα φυτά βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης κι έτσι θα αναπτύξουν τις ρίζες τους γρηγορότερα.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΒΗΜΑ -ΒΗΜΑ
1. Διαλέξτε μια γλάστρα με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο της και διάμετρο περίπου 5 εκ. μεγαλύτερη από την παλιά. Αν η γλάστρα είναι πολύ μεγάλη, τότε το φυτό θα αναπτύσσει ρίζες σε βάρος του φυλλώματος.
2. Μουσκέψτε το χώμα, γιατί το ξερό χώμα δύσκολα απορροφά νερό αμέσως μετά τη μεταφύτευση. Προσέξτε όμως να μη ρίξετε πολύ νερό, για να μη λασπώσει το χώμα.
3. Βγάλτε το φυτό από την παλιά γλάστρα, αφού το ποτίσετε πρώτα, για να βγει έτσι ευκολότερα και να νοτιστούν οι ρίζες του, ώστε να είναι πιο εύκαμπτες και να μην κινδυνεύουν να σπάσουν.
4. Αφού έχετε βγάλει την μπάλα χώματος με τις ρίζες από την παλιά γλάστρα, ξετυλίξτε προσεκτικά μερικές, για να τις βοηθήσετε έτσι να εξαπλωθούν καλύτερα στην καινούργια γλάστρα.
5. Πριν τοποθετήσετε το φυτό στη νέα γλάστρα του, κανονίστε να βάλετε στον πάτο τόσο χώμα, ώστε η επιφάνεια του χώματος από το σημείο που αρχίζει η βλάστηση να είναι 2-3 εκ. πιο κάτω από το χείλος της γλάστρας. Ύστερα γεμίστε τα πλαϊνά της με χώμα. Τελειώνοντας, το φυτό πρέπει να στέκεται όρθιο από μόνο του χωρίς να γέρνει ή να κουνιέται.
6. Τέλος, ποτίστε το φυτό μέχρι το νερό να τρέξει στο πιατάκι της γλάστρας. Ίσως να χρειαστεί σε μερικά σημεία όπου το χώμα έχει «καθίσει» λόγω του ποτίσματος να προσθέσετε λίγο χώμα ακόμα.
Προσοχή!
- Ποτίστε ξανά το φυτό που μεταφυτεύσατε μόνο όταν το χώμα του έχει ξεραθεί τελείως.
- Μη ρίξετε λίπασμα προτού εμφανιστούν δείγματα νέας βλάστησης.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!