Με τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορείτε να χαίρεστε άφοβα και ακίνδυνα τα «χαϊδολογήματα» του ήλιου.
Παρόλο που ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη σωματική και συναισθηματική μας σταθερότητα, παραμένει ένας φίλος, με τον οποίο όμως δε θα πρέπει να έχουμε πολύ…στενές σχέσεις, εάν δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αργότερα τις αρνητικές του συνέπειες.
1. ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ηλιακό ερύθημα
Πρόκειται για το έντονο κοκκίνισμα του δέρματος που εμφανίζεται μετά από 6-10 ώρες έκθεσης στον ήλιο. Πρόκειται για έναν πραγματικό τραυματισμό του δέρματος, του οποίου η διάρκεια και η σοβαρότητα εξαρτώνται από τη δόση των υπεριωδών ακτίνων που έχει δεχτεί το δέρμα και από την ευαισθησία του κάθε ατόμου.
Αντιμετώπιση: Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στις ακτίνες του ήλιου, αφού η μία στις δύο δηλώνουν ότι τις πρώτες μέρες της έκθεσής τους στον ήλιο καίγονται. Ένα μέτριο έγκαυμα διαρκεί τρεις μέρες, αλλά τα πιο σοβαρά μπορεί να σας χαλάσουν τις διακοπές για μία εβδομάδα.
Συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε αμέσως δροσερό νερό για να καταπραΰνετε το κάψιμο και απομακρυνθείτε από τον ήλιο.
- Τοποθετείτε βρεγμένες κομπρέσες στο δέρμα σας για αρκετές ώρες και μετά χρησιμοποιείτε κάποια ειδικά προϊόντα που κατευνάζουν την αίσθηση του καψίματος.
Μελάγχρωση
Είναι το μαύρισμα του δέρματος. Πρόκειται για μια πολύπλοκη βιολογική διεργασία, που σε πρώτη φάση γίνεται άμεση διασπορά μελανίνης. Ένα κανονικό μαύρισμα αρχίζει μετά από 48 ώρες έκθεσής μας στον ήλιο και διατηρείται για 3-6 μήνες.
Φωτοευαισθησία του δέρματος
Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται κάθε φωτοευαισθησία του δέρματος. Έτσι:
- Όποιος πάσχει από αυτή βλέπει μετά την ηλιοθεραπεία να εμφανίζονται στο δέρμα του εξανθήματα «εκζεματικού» τύπου, τα οποία είναι περισσότερα και σοβαρότερα από το ηλιακό έγκαυμα.
- Στην εμφάνιση όμως της φωτοευαισθησίας συνεργούν και φάρμακα, όπως εκείνα για την καρδιά, διουρητικά, αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά και ηρεμιστικά.
- Επίσης, ενοχοποιούνται και μερικά συντηρητικά τροφών, τα καλλυντικά, τα αρώματα και τα σαπούνια ή οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
2. ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Πρόκειται για τις χρόνιες αλλοιώσεις του δέρματος όταν η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά πάνω του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράδειγμα: Η ελάστωση (η πρόωρη δηλαδή γήρανση του δέρματος) ή η ανάπτυξη καρκινωμάτων του δέρματος.
Οι δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις συνυπάρχουν συνήθως πάνω στο πρόωρα γερασμένο δέρμα ανθρώπων οι οποίοι εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο. Μάλιστα, σε χώρες με τροπικό κλίμα εμφανίζονται περισσότερο σε ξανθούς που εργάζονται στην ύπαιθρο.
Οι καρκίνοι του δέρματος εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 95% στη μύτη, στο μέτωπο, στα μάγουλα και στο σαγόνι. Στα ακάλυπτα δηλαδή μέρη του σώματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
- Προβλήματα, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, βελτιώνονται με την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων. Αντίθετα, προβλήματα, όπως οι ευρυαγγείες ή το χλόασμα (καφέ λεκέδες στο πρόσωπο που παρουσιάζονται στην εγκυμοσύνη), επιδεινώνονται.
- Ο ήλιος προκαλεί επίσης την επανεμφάνιση του επιχείλιου έρπητα όταν δεν προστατεύονται τα χείλη με ειδικό αντιηλιακό.
- Όσο για την ακμή, παρόλο που αυτή απαλύνεται με τον ήλιο, ταυτόχρονα επιδεινώνεται κιόλας. Γιατί ο ήλιος παχαίνει το δέρμα, κάνοντας το σμήγμα να παραμένει παγιδευμένο από κάτω, με αποτέλεσμα –μετά από τις διακοπές– τα σπυράκια να επανεμφανίζονται, και μάλιστα πιο έντονα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΡΟΣΙΑ
- Μην εκτίθεστε στον ήλιο και να παραμένετε σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο, φορέστε καπέλο και ελαφριά ρούχα, ανοιχτόχρωμα, ευρύχωρα και κυρίως από βαμβακερό ύφασμα.
- Αποφεύγετε κατά το δυνατόν τη σωματική κούραση.
- Πίνετε πολλά νερά και χυμούς. Αποφεύγετε τα σακχαρούχα και τα ανθρακούχα ποτά.
- Τα γεύματά σας να είναι μικρά και συχνά και προτιμήστε ελαφρές και χωρίς λίπη τροφές.
- Αποφεύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών.
- Οι κάτοικοι της Αθήνας περιορίστε τις μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν με κλειστά παράθυρα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.
- Κάνετε συχνά δροσερά λουτρά.
- Όσοι παίρνετε φάρμακα και ιδίως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντυπερτασικά, αντιισταμινικά και β αναστολείς να βρίσκεστε σε επαφή με το θεράποντα γιατρό σας.
- Επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε διαρκή επαφή με το γιατρό σας πρέπει να είστε και όσοι πάσχετε από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς και οι αλκοολικοί.
- Τα βρέφη και τα παιδιά καλό είναι να βρίσκονται πάντα σε δροσερό χώρο, με λίγα ρούχα, να τους δίνετε τακτικά υγρά (νερό ή χυμό) και να τους κάνετε συχνά μπάνιο με δροσερό νερό.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!