Η υψηλή τεχνολογία αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ιατρικής και ειδικότερα της μικροχειρουργικής οφθαλμολογίας και έχει οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις και στον τομέα της οφθαλμολογίας. Τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα οφθαλμολογικών επεμβάσεων και οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί προσφέρουν νέες λύσεις στους οφθαλμιάτρους όχι μόνο για τη θεραπεία του καταρράχτη αλλά και για την ταυτόχρονη διόρθωση των πιο συχνών προβλημάτων όρασης όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.
Στο παρελθόν, οποιοσδήποτε χρησιμοποιούσε τεχνητό φακό σε συνέχεια επέμβασης καταρράκτη, έπρεπε να περιοριστεί σε φακό που διόρθωνε την μακρινή όραση και παράλληλα να χρησιμοποιεί γυαλιά για να διορθώσει τον αστιγματισμό ή την πρεσβυωπία. Σήμερα η ευρεία γκάμα ενδοφακών που ανταποκρίνονται στον τρόπο ζωής του καθενός, καλύπτοντας όλες τις καθημερινές συνήθειες και ανάγκες όρασης, είτε πρόκειται για οδήγηση, είτε για παρακολούθηση μιας παράστασης στο θέατρο, είτε μιας εργασίας μπροστά από τον υπολογιστή.
ΜΟΤΟ: Περίπου το 25-30% των Ελλήνων υποφέρει από κάποια διαθλαστική ανωμαλία, όπως η μυωπία.
Αποκατάσταση όρασης με τη διαθλαστική χειρουργική
Οι νέοι, τριπλοεστιακοί ενδοφακοί «θεραπεύουν» ταυτόχρονα μυωπία (ή/και αστιγματισμό, ή υπερμετρωπία) και πρεσβυωπία. Χάρη στις εξελίξεις στους ενδοφακούς μπορεί πλέον ο χειρουργός οφθαλμίατρος παράλληλα με τη διόρθωση του καταρράκτη να παρέμβει διορθωτικά και για άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμό – η τελευταία διόρθωση με τη χρήση τορικών φακών) υπολογίζοντας τους βαθμούς του φακού που χρησιμοποιείται.
Η χειρουργική αποκατάσταση διαθλαστικών ανωμαλιών ταυτόχρονα είναι πλέον πολύ πιο αποτελεσματική με τους τριπλοεστιακούς φακούς, εξυπηρετώντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες ευκρινούς όρασης (απόσταση διαβάσματος 30-35 εκ.,, μακρινή όραση και ανάγνωση οθονών 65-70 εκ. π.χ. για laptop, κινητό). Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην τρίτη εστία για την απόσταση διαβάσματος στα 65-75 εκατοστά που εμπεριέχουν οι τριπλοεστιακοί φακοί.
Η διαθλαστική χειρουργική επέμβαση με laser δεν απαιτεί νοσηλεία σε κλινική ή νοσοκομείο. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα σε μία μέρα.
Δημήτριος Σ. Σιγανός, MD, PhD
Επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας, Επιστημονικός Διευθυντής
Οφθαλμολογικό Κέντρο ΒΛΕΜΜΑ
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!