over here porn socket

Αχ, αυτός ο πονοκέφαλος!

Αχ, αυτός ο πονοκέφαλος!

Σας πονάει συχνά το κεφάλι; Και τι κάνετε γι’ αυτό;

Η κεφαλαλγία, ο πόνος δηλαδή του κεφαλιού, δεν αποτελεί ένα απλό σύμπτωμα που εύκολα υποχωρεί με ένα παυσίπονο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα, που μπορεί να είναι η μοναδική εκδήλωση χωρίς να υπάρχει οργανική βλάβη  (πρωτοπαθής κεφαλαλγία) ή να είναι ένα από τα συμπτώματα άλλων οργανικών παθήσεων (δευτεροπαθής κεφαλαλγία), όπως όγκος εγκεφάλου, αιμορραγία, λοίμωξη κ.ά.

Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες είναι συχνότερες και αποτελούν το 95%  των περιπτώσεων κεφαλαλγίας τάσεως.

Προσοχή!

  • Η ετήσια απώλεια παραγωγικότητας, λόγω ημικρανίας, στοιχίζει στις ΗΠΑ 17 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
  • Η κεφαλαλγία αποτελεί αιτία απουσίας από την εργασία και απώλειας 150 εκατομμυρίων ημερών εργασίας το χρόνο.

Ημικρανία

Η ημικρανία είναι η μορφή κεφαλαλγίας που βασανίζει περισσότερο άτομα της παραγωγικής ηλικίας, αλλά και παιδιά. Στην εφηβεία αλλά και στη νεαρή ηλικία, υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες, ενώ στην παιδική ηλικία, υποφέρουν εξίσου αγόρια και κορίτσια.

Γεγονός είναι ότι εμφανίζεται σε νεότερη ηλικία στους ημικρανιακούς άνδρες, ενώ στις περισσότερες γυναίκες ξεκινά με την εφηβεία κι έχει να κάνει με τη μεταβολή των επιπέδων ορμονών. Άλλωστε υπάρχει και η χωριστή οντότητα της καταμήνιος κεφαλαλγίας, που εμφανίζεται στις γυναίκες μόνο κατά τη χρονική περίοδο των εμμήνων και είναι βασανιστική.

Προσοχή!
Η συχνότητα εμφάνισης των κεφαλαλγιών ποικίλει. Η ημικρανία αφορά το 12% του πληθυσμού- περισσότερο τις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η κεφαλαλγία τάσεως πλήττει το 70-80%, ενώ η τριδυμαγγειακή κεφαλαλγία κυμαίνεται από 0,1%- 3%.

Αιτίες

Παράγοντες της πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας είναι μεταξύ άλλων το stress, η λήψη οινοπνευματωδών ποτών, οι διαταραχές του ύπνου, η μη λήψη τροφής καθώς και άλλοι παράγοντες.

Τα τελευταία χρόνια, για τις κεφαλαλγίες ενοχοποιούνται και τα κινητά  τηλέφωνα. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφερόμενος στη σχέση όφελους και κινδύνου που μπορεί να υπάρχει από τη χρήση τους, ανακοίνωσε ότι οι ανησυχίες για την υγεία από τα κινητά τηλέφωνα υπολείπονται των ωφέλιμων αποτελεσμάτων τους.

Προσοχή!
Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας το 2008, για την πιθανή επίδραση της ραδιοσυχνότητας των κινητών τηλεφώνων και των επίγειων σταθμών σε 80 άτομα, ηλικίας 15-16 ετών και 25-40 ετών στη γνωσιακή λειτουργία, κατέληξε ότι δεν υπάρχουν διαταραχές της γνωσιακής λειτουργίας, αλλά μία αύξηση της συχνότητας της κεφαλαλγίας στο σύνολο του πληθυσμού αυτού.

Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση στα κινητά τηλέφωνα από τους ενήλικες;

Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει η εργασία από το Τμήμα Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Örebro, που δημοσιεύθηκε το 2008. Η έρευνα απευθύνθηκε σε 2000 Σουηδούς εφήβους, 15-19 ετών.

Το 99,6% όσων συμμετείχαν στη μελέτη είχαν κινητό τηλέφωνο. Η χρήση του αύξανε με την αύξηση της ηλικίας από 55,6% στα 15 χρόνια, σε 82,2% στα 19 χρόνια. Το 81,9% χρησιμοποιούσαν ένα ψηφιακό GSM τηλέφωνο (Global System for Mobile Communication), 16,2% ένα 3G τηλέφωνο (τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας) και το 0,7% το αναλογικό τηλέφωνο της Σκανδιναβικής Κινητής Τηλεφωνίας (NHT).

Η χρήση ενσύρματων hands – free συσκευών αναφέρονταν από το 17,4% αυτών που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα. Από αυτούς, το 0,5% μόνο τα χρησιμοποιούσε πάντοτε, ενώ το 3,2% συχνά και το 13,5% λιγότερο συχνά. Η συχνότητα χρήσης των hands – free αύξανε με την ηλικία, από 14,8% στα 15 έτη, σε 24,1% στα 19 έτη. Χρήση ασύρματης συσκευής hands – free αναφέρονταν από το 3,9%. Τα κορίτσια είχαν πιο συστηματική χρήση των κινητών τηλεφώνων σε σχέση με τα αγόρια. (74,5% τα κορίτσια, 62,9% τα αγόρια) μεγαλύτερη χρήση των hands – free ενσύρματων συσκευών (20,7% κορίτσια έναντι 13,8% αγόρια).

Το σύμπτωμα, για το οποίο  παραπονιούνταν συχνότερα οι χρήστες κινητών τηλεφώνων ήταν η κεφαλαλγία (95%). Ακολουθούσαν η ζάλη, το άγχος, η δυσκολία στη συγκέντρωση, το αίσθημα κόπωσης και οι διαταραχές ύπνου. Τα κορίτσια είχαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ενοχλήματα από τα αγόρια, ενώ διαπιστώθηκε ότι η χρήση hands – free ενσύρματων συσκευών δεν επηρέαζε το αποτέλεσμα.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply