over here porn socket

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ: Στην Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ: Στην Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης

Σίγουρα θα είναι ωραία στην Πάτμο το Πάσχα…

Απλωμένη σε μόλις 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Πάτμος χαρακτηρίστηκε το 1981, με ειδικό νόμο, ως «ιερό νησί» από την Ελληνική Βουλή, ενώ από το 1999 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σίγουρα το νησί της Αποκάλυψης είναι το γνωστότερο και ίσως το ομορφότερο από τα μικρά Δωδεκάνησα. Σ’ αυτό το 95 μ.Χ. εμπνεύστηκε ο Ιωάννης την Αποκάλυψή του, χαράσσοντας έτσι με κάποιον τρόπο και για πολλά χρόνια την τύχη του νησιού, που στις μέρες μας από κατανυκτικό τείνει να μετατραπεί σε έναν πιο…εγκόσμιο τόπο προς τέρψη των τουριστών.

Στο καστρομοναστήρι του Αγίου Ιωάννη

Τίποτα όμως δε φαίνεται να διαταράσσει το ύφος και το μοναδικό χαρακτήρα τούτου του νησιού, κυρίως σε μέρη όπως το παλιό λιμάνι του, η Σκάλα, που εξακολουθεί να προσελκύει χιλιάδες πιστούς από κάθε μέρος της Γης. Αφορμή γι’ αυτό είναι το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, στην κορυφή του λόφου, απέναντι από το λιμάνι. Χτισμένο από τον όσιο Χριστόδουλο το 1088, έχει την αρχιτεκτονική δόμηση βυζαντινού κάστρου και είναι πράγματι αξιοθαύμαστο.

Όμως, η ομορφιά του νησιού δεν τελειώνει στο κάστρο. Γύρω του εκτείνεται μεγαλόπρεπα ο μεσαιωνικός οικισμός της χώρας, που σας καλεί να περάσετε το καλύτερο ίσως Πάσχα της ζωής σας, ανάμεσα σε δαιδαλώδη στενά, πέτρινα αρχοντικά, σπιτάκια με λουλουδιαστούς ψηλούς μαντρότοιχους και πολλές βυζαντινές εκκλησιές του 15ου και του 17ου αιώνα.

Περιδιαβαίνοντας τη Χώρα, θα περάσετε αναγκαστικά και από την πλατεία Λότζα. Κοντοσταθείτε εκεί, για να αγναντέψετε μακριά στο πέλαγο την Ικαρία, τους Φούρνους, τη Σάμο, αλλά και τις ακτές της Τουρκίας. Και μετά πάρτε το ιστορικό καλντερίμι που οδηγεί στη Σκάλα, το λιμάνι, τη Χώρα και τελικά στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Στη μικρή δηλαδή σπηλιά, όπου πέρασε τα 2 χρόνια εξορίας στο νησί ο Άγιος Ιωάννης και συνέγραψε την «Αποκάλυψη».

Η ασκητική Πέτρα

Θα την ανακαλύψετε εύκολα στα βόρεια του νησιού, λίγο πιο κάτω από τον Γροικό, αφού θα τη δείτε να αναδύεται, θαρρείς, από τη θάλασσα. Πάνω της τα παλιά χρόνια πολλοί ασκητές στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο άνετη τη διαμονή τους λάξεψαν σκαλιά, στέρνα και θέσεις για κάρβουνα και κεριά.

Για την Πάτμο μπορεί κανείς να πει πολλά, για την ιστορία της, τις φυσικές ομορφιές της, τη χρυσή άμμο των ακτών της, τα αλμυρίκια της, τη φιλοξενία των κατοίκων της, τα πεντανόστιμα φαγητά της. Και σίγουρα όποιος την επιλέξει για να περάσει τις ημέρες του Πάσχα δε θα το μετανιώσει.

Τι απομένει για σας; Απλώς να πάρετε το πλοίο που σαλπάρει για εκεί, στη γνωστή γραμμή των Δωδεκανήσων.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply