Σας αρέσουν οι πατάτες;

Σας αρέσουν οι πατάτες;

Μάθετε τα μυστικά της πατάτας, για να σας ζηλεύουν ακόμα και οι σεφ.

Η πατάτα, αποτελούμενη κατά 90% από άμυλο, δίνει ενέργεια χάρη στα  σάκχαρα που περιέχει, ενώ παρά τη μέτρια περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο, επειδή καταναλώνεται συχνά και σε ποσότητες, παρέχει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα απ’ αυτό. Επίσης, καθώς είναι φτωχή σε λιπίδια όταν δεν μαγειρεύεται στον ατμό ή με τη φλούδα της στο φούρνο, επιτρέπει να εξισορροπείτε τα μενού σας.

Όμως, η πατάτα περιέχει και αρκετή βιταμίνη C (45 mg ανά 100γρ.), με αποτέλεσμα 200γρ. πατάτες να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα.

Ταιριάζουν απόλυτα…

  • Πατάτα και μαϊντανός: Καθώς ο μαϊντανός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C,  συμπληρώνει ιδανικά την πατάτα, που κι αυτή περιέχει αρκετή ποσότητα από αυτή τη βιταμίνη. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο μαϊντανός περιέχει και β καροτίνιο, το αντιοξειδωτικό δηλαδή εκείνο απ’ το οποίο στερείται τελείως η πατάτα.
  • Πατάτα και πράσο: Τόσο η πατάτα όσο και το πράσο είναι πλούσιες πηγές καλίου (500 και 300mg ανά 100γρ. αντίστοιχα), οι διουρητικές ιδιότητες του οποίου δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Χρησιμοποιήστε την πατάτα και το πράσο μαζί σε σούπα για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών.
  • Πατάτα και κοτόπουλο: Πρόκειται για έναν άριστο συνδυασμό τροφών, ικανό να ρυθμίσει τη διάθεσή σας και να ενεργοποιήσει τη μνήμη σας. Γιατί; Εξαιτίας των βιταμινών Β1 και Β3 που περιέχουν σε σημαντική ποσότητα και οι δυο αυτές τροφές.

Μικρά μυστικά…

  • Οι πατάτες διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες όταν φυλάσσονται μακριά από το φως ή στο συρτάρι του ψυγείου.
  • Για να μη μαυρίζουν οι καθαρισμένες ωμές πατάτες, βάζετέ τις σε κρύο νερό. Μην τις αφήνετε όμως για πολλές ώρες στο νερό (το πολύ μια ώρα), γιατί σκληραίνουν και χάνουν τις βιταμίνες τους.
  • Η πατάτα έχει απαλυντικές και αναζωογονητικές ιδιότητες. Μαλακώστε, λοιπόν, τα ερεθισμένα σας χέρια, τρίβοντάς τα με μια βρασμένη στον ατμό πατάτα. Αν πάλι, νιώθετε κουρασμένα τα πόδια σας, κάντε τους ποδόλουτρο με νερό στο οποίο είχατε βράσει πατάτες.
  • Μαύρισαν τα ασημικά σας; Το άμυλο της πατάτας είναι ιδανικό για να τα καθαρίσει. Μουσκέψτε ένα μαλακό πανί σε νερό όπου βράσατε πατάτες και περάστε τα με αυτό. Θα ξαναλάμψουν!

Ξέρετε ότι…

  • Βραστή η πατάτα δίνει 85 θερμίδες ανά 100γρ., οι τηγανιτές 285 και τα τσιπς 580 θερμίδες;
  • Οι θερμίδες της προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από γλυκίδια;
  • Στερείται λιπών και περιέχει λίγες πρωτεΐνες;

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply