Πούρα και πίπες εξίσου επικίνδυνα για την υγεία με το τσιγάρο

Πούρα και πίπες εξίσου επικίνδυνα για την υγεία με το τσιγάρο

Τα τσιγάρα δεν είναι τα μόνο καπνικά προϊόντα που συντελούν σε πρόωρο θάνατο ή προβλήματα υγείας που απορρέουν από καρκίνους σχετικούς με το κάπνισμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Ενώ τα άτομα που καπνίζουν αποκλειστικά τσιγάρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία, συγκριτικά με όσους δεν κάνουν χρήση καπνικών προϊόντων, οι χρήστες κατ’ αποκλειστικότητα πούρων έχουν 20% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σε ότι αφορά επιπλοκές από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τη χρήση καπνού, οι χρήστες τσιγάρου έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από αυτούς που δεν καπνίζουν, ενώ οι χρήστες πούρου είναι 61% πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνους και αυτοί που κάνουν χρήση πίπας έχουν 58% περισσότερες πιθανότητες.

«Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την σημασία της πλήρους αποχής από τη χρήση καπνικών προϊόντων», σημειώνει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ Κάρολ Κριστενσεν, μέλος του Κέντρου για τα Καπνικά Προϊόντα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι ερευνητές μελέτησαν εθνικά αντιπροσωπευτικά αρχεία που είχαν συλλεχθεί από το 1985 μέχρι και το 2011 και αφορούσαν 357.420 άτομα στις ΗΠΑ.

Συνολικά, 203.071 (57%) δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση προιόντων καπνού.

Άλλοι 57.251 έκαναν χρήση τσιγάρου, 9.414 ήταν σποραδικοί καπνιστές και 77.773 πρώην καπνιστές.

Επιπλέον, 531 άτομα κάπνιζαν πούρα, 608 ήταν σποραδικοί χρήστες πούρων και 2.398 είχαν σταματήσει την χρήση πούρων.

Αναφορικά με τις πίπες, 1.099 ήταν ενεργοί χρήστες, 78 σποραδικοί και 5.237 πρώην χρήστες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 51.150 άτομα απεβίωσαν από διάφορες αιτίες.

Η καθημερινή χρήση τσιγάρου, πούρου ή πίπας αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από σχετικούς με το κάπνισμα καρκίνους, όπως της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του λαρυγγα, του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού και του παγκρέατος.

Ακόμα και η μη καθημερινή χρήση τσιγάρου αύξανε κατά έξι φορές τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, συγκριτικά με την μη χρήση τσιγάρου. Επίσης ήταν επταπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπερτετραπλάσια από καρκίνους της στοματικής κοιλότητας και 43% περισσότερες οι πιθανότητες θανάτου από διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος.

Οι νυν χρήστες πούρων είχαν πάνω από τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα και όσοι κάπνιζαν πίπα είχαν 51% υψηλότερο κίνδυνο, συγκριτικά πάντα με τους μη καπνιστές.

«Οι άνθρωποι συχνά δεν συσχετίζουν την περιστασιακή χρήση του πούρου ή της πίπας με κινδύνους για την υγεία τους. Αλλά η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι η συστηματική χρήση πούρου σχετίζεται με συνολικά αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας», σχολιάζει ο Δρ Μάικλ Ονγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Συνεπώς οι γιατροί θα πρέπει να καθιστούν σαφές στους ασθενείς τους ότι τα πούρα και οι πίπες δεν εξαιρούνται των καπνικών προϊόντων που ενέχουν κινδύνους υγείας», συμπλξρώνει η Τζουντιθ Προστασκα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ.

Πηγή: in.gr

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply