Μυρωδάτα και καλοψημένα

Μυρωδάτα και καλοψημένα

Από τη Λιζέττα Σταύρου

barbeque-bigΌπως και αν είναι φτιαγμένη η χτιστή ή η φορητή ψησταριά σας, το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία κρεάτων και ψαρικών, τα οποία αν ξέρετε να τα ψήσετε σωστά πάνω στα κάρβουνα, θα αναδειχθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία σε λαχταριστούς μεζέδες.

Να θυμάστε ότι η διάρκεια ψησίματος εξαρτάται από το κομμάτι του κρέατος, το πάχος του και την ένταση της φωτιάς. Για να υπολογίσετε τη θερμοκρασία, μετρήστε την απόσταση της εστίας από τη σχάρα. Σε απόσταση 7,5 εκ. η φωτιά θεωρείται δυνατή, μέτρια στα 10 εκ. και αδύνατη στα 12,5 εκ.

Χρησιμοποιείτε μία σχάρα-λαβίδα που να συγκρατεί το ψητό, ώστε να μπορείτε να το γυρίζετε από τη μία πλευρά και την άλλη χωρίς δυσκολία.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες μας και απολαύστε τα αποτελέσματα!

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Μοσχάρι – Βοδινό

  • Το φιλέτο και τις μπριζόλες να τις γυρίζετε με λαβίδα στη διάρκεια του ψησίματος, γιατί με το πιρούνι τρυπιούνται κι έτσι χάνονται οι χυμοί τους.
  • Αφήστε τα να μείνουν 1 λεπτό πριν τα σερβίρετε.
  • Φτιάξτε τα μπιφτέκια σας όπως εσείς θέλετε, με καλό κιμά, τριμμένο κρεμμύδι, αρωματικά χόρτα, αλατοπίπερο και, αν θέλετε, τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα.
  • Τα πλάθετε στρογγυλά και παχιά και τα αλείφετε με λάδι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αρνί

  • Η καλύτερη επιλογή είναι νεφραμιά, παϊδάκια, κοτολέτες ή φιλέτο από μπούτι.
  • Για περισσότερη νοστιμιά φροντίστε το αρνί να είναι ξεροψημένο απέξω και ρόδινο στο κέντρο.
  • Τα σουβλάκια χρειάζονται λίγο πάχος ανάμεσα στο ψαχνό για να μην ξεραίνονται. Προσθέστε επίσης ένα φύλλο δάφνης για άρωμα, κομματάκια κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριά και μανιτάρια.
  • Το ξεκοκαλισμένο μπούτι πρέπει να σας το ετοιμάσει ο χασάπης.
  • Σηκώστε την πέτσα και τρίψτε το κρέας με ένα μείγμα από κύμινο, σκόρδο και λάδι. Ξανασκεπάστε το με την πέτσα του και ψήστε το καλά να γίνει τραγανιστό και ξεροψημένο απέξω και τρυφερό και ζουμερό μέσα.

Χοιρινό

  • Καθαρίστε το κρέας από το επιπλέον λίπος του και ψήστε το σε σταθερή φωτιά, βρέχοντάς το συχνά με σάλτσα για να κρατάει την υγρασία του.
  • Χρειάζεται καλό ψήσιμο.
  • Πριν ψήσετε τα πλευρά θα πρέπει να τα αφήσετε σε μια μαρινάτα για 4-6 ώρες, να τα ψήσετε πάνω σε σχάρα-λαβίδα, για να τη γυρίζετε εύκολα, και να τα βρέχετε συχνά με τη μαρινάτα.
  • Για τα σουβλάκια χρησιμοποιήστε κρέας από το μπούτι ή τη σπάλα κομμένο σε κύβους πλευράς 2,5 εκ.

Λουκάνικα

Τα ψήνετε ολόκληρα βρέχοντάς τα με τη μαρινάτα τους. Όταν είναι έτοιμα, τα κόβετε σε κομμάτια και τα συνοδεύετε με διάφορες μουστάρδες ή σάλτσες για μπάρμπεκιου.

Κοτόπουλο

  • Αλατίστε τις μερίδες του κοτόπουλου από πριν για να πετύχετε τραγανιστή πέτσα.
  • Να το βρέχετε συχνά κατά τη διάρκεια του ψησίματος με μαρινάτα, για να διατηρήσετε την υγρασία του.
  • Για τα σουβλάκια χρησιμοποιήστε κρέας από το στήθος κομμένο σε κύβους και μαριναρισμένους με ένα μείγμα λαδολέμονου με σκόρδο.
  • Ψήστε τα μέχρι να γίνουν χρυσόξανθα, βγάλτε τα από τα σουβλάκια και τυλίξτε τα με πίτες που έχετε ζεστάνει στην ίδια φωτιά.
  • Για εύκολο ψήσιμο προτιμήστε μικρά κοτοπουλάκια, κόψτε τα κατά μήκος από το μέρος της ραχοκοκαλιάς και ανοίξτε τα στα δύο, ψήστε τα καλά πρώτα από την πλευρά που είναι τα κόκαλα και ύστερα από το ψαχνό για να ολοκληρώσετε το ψήσιμο.

Ψάρι

  • Το ψάρι πρέπει να είναι καλά καθαρισμένο και πλυμένο.
  • Για να ψήσετε ολόκληρα ψάρια, διαλέξτε σκουμπρί, πέστροφα, μπαρμπούνια, σαρδέλες αλλά και τσιπούρα και λιθρίνι.
  • Στα μεγάλα ψάρια χαράξτε τη σάρκα τους με κοφτερό μαχαίρι, ώστε να ψηθούν καλύτερα, αλλά και για να εισχωρήσει η μαρινάτα καλύτερα και να απορροφηθεί από το ψάρι.
  • Να το περνάτε συχνά με λάδι ή λιωμένο βούτυρο ή να το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο για να μη χάσει την υγρασία του.
  • Για σουβλάκια προτιμήστε ψάρια με σφιχτό κρέας, όπως ο ξιφίας, ο τόνος, το καλκάνι, η πεσκανδρίτσα.
  • Μην αφαιρέσετε το δέρμα τους – έτσι, συγκρατείται καλύτερα το κρέας στη διάρκεια του ψησίματος.

Θαλασσινά

  • Μπορείτε να μαρινάρετε τις καραβίδες χωρίς να βγάλετε το κέλυφός τους.
  • Για να τις ανοίξετε, βγάζετε πρώτα το κεφάλι και τα πόδια και ύστερα χαράζετε το κέλυφος κατά μήκος και το βγάζετε αφήνοντας ανέγγιχτη την ουρά.
  • Αφαιρείτε με προσοχή την πίσω μαύρη φλέβα και ανοίγετε την καραβίδα κάνοντας μια εγκάρσια τομή κατά μήκος.
  • Τα μύδια τα ξύνετε και τα πλένετε καλά (σ.σ.: πετάξτε όσα είναι ήδη ανοιγμένα), ύστερα τα ψήνετε και τα σερβίρετε με βούτυρο σκόρδου και αρωματικών χόρτων.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply