Η συνταγή του μήνα: Το φινίρισμα της γεύσης

Η συνταγή του μήνα: Το φινίρισμα της γεύσης

Τσιγαριστός κιμάς: Μια θαυμάσια «βάση» για νόστιμα, πρωτότυπα πιάτα.

Βασική συνταγή για τον κιμά
(για 4 άτομα, ανά μερίδα: θερμίδες 350)

Υλικά

700 γρ. άπαχος κιμάς βοδινού
1 ½ φλιτζάνι ζωμός κρέατος ή νερό
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 τριμμένο καρότο
2 μίσχοι σέλινο σε λεπτές ροδέλες
1 κουτ. γλυκ. αλάτι μαύρο πιπέρι
3 κουτ. σούπ. κορνφλάουρ, λιωμένο σε λίγο κρύο νερό

Εκτέλεση

  • Σωτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το ζωμό ή το νερό, το καρότο, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι. Τ’ αφήνετε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 1 ώρα και μετά τ’ αφήνετε να κρυώσουν.
  • Όταν κρυώσουν εντελώς, αφαιρείτε το πάχος που ενδεχομένως επιπλέει στην επιφάνεια και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά ώσπου ν’ αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνετε τότε το διαλυμένο κορνφλάουρ και ανακατεύετε να πάρει βράση και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί το αφήνετε να βράσει 2-3 ακόμα λεπτά ώσπου να πιει όλο του το ζουμί.
  • Αδειάζετε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος, το σκεπάζετε με ένα από τα παρακάτω παρασκευάσματα κι έχετε μια πρώτης τάξεως λιχουδιά.

Γαρνίρισμα με ξηρούς καρπούς
(για 4 άτομα, ανά μερίδα: θερμίδες 260)

Υλικά

75 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
50 γρ. ψίχουλα φρέσκου άσπρου ψωμιού
50 γρ. ψιλοκομμένα αράπικα φιστίκια ή κάσιους
1 κουτ. σούπ. φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και τρίβετε με τα δάχτυλά σας μέσα το βούτυρο ώσπου να γίνει ένα μείγμα ψιχουλιαστό. Προσθέτετε τα ψίχουλα, τα φιστίκια και το μαϊντανό.
  • Αδειάζετε το μείγμα πάνω στο μαγειρεμένο κιμά, μέσα στο πυρίμαχο σκεύος και το ψήνετε στο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου για 30-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει και να γίνει τραγανό.

Παραλλαγή

Για ένα πιο «πλούσιο» πιάτο προσθέτετε στον κιμά, 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμά του, 350 γρ. στραγγισμένο καλαμπόκι από κονσέρβα και μια πράσινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομματάκια.

Γαρνίρισμα με λαχανικά
(για 4 άτομα, ανά μερίδα: θερμίδες 210)

Υλικά

450 γρ. πατάτες
2 κολοκύθια
1 πράσο
2 καρότα
50 γρ. ψίχουλα από φρέσκο άσπρο ψωμί
50 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση

  • Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κύβους πλευράς 2,5 εκ. Κόβετε τα κολοκυθάκια, τα πράσα και τα καρότα σε ισόπαχες φέτες.
  • Βάζετε τις πατάτες και τα καρότα με τόσο νερό, ώστε μόλις καλύπτονται και μόλις πάρουν βράση, τ’ αφήνετε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 5 λεπτά. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και το πράσο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε καλά.
  • Στρώνετε τα λαχανικά πάνω στον κιμά και πασπαλίζετε με τα ψίχουλα και το τυρί. Τ’ αφήνετε να ροδίσουν στο γκριλ ή τα ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.

Παραλλαγή

Στη βασική συνταγή του κιμά προσθέτετε 1 κουτ. σούπ. ντοματοπελτέ για πιο «γεμάτη» γεύση.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply