Η συνταγή του μήνα: Πασχαλινή πανδαισία!

Η συνταγή του μήνα: Πασχαλινή πανδαισία!

Πρωταγωνιστής στο εύκολο και νοστιμότατο πασχαλιάτικο μενού που σας προτείνουμε το τρυφερό αρνάκι, που γίνεται ακόμη πιο τρυφερό και γευστικό με την κατάλληλη μαρινάτα.

ΨΗΤΟ ΜΠΟΥΤΙ ΑΡΝΙΟΥ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΧΟΡΤΩΝ

(Θερμίδες: 692 ανά μερίδα)

ΥΛΙΚΑ
1 αρνίσιο μπούτι 1,5-2 κιλά

Για τη μαρινάτα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4-6 τούφες φρέσκο θυμάρι
2 λειωμένες σκελίδες σκόρδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για την κρούστα
3-4 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους σιναπιού
25 γραμμ. ανάμεικτα φρέσκα ψιλοκομμένα αρωματικά
(θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο, μαϊντανός, εστραγκόν)
25 γραμμ. ψίχουλα από άσπρο φρέσκο ψωμί
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα καρύδια
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα σερβιρίσματος

2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι ζωμός κρέατος
1 κουτ. σούπας ζελέ μέντας
1 κουτ. σούπας πορτό ή κόκκινο ξηρό κρασί (προαιρετικά)
Τουφίτσες από φρέσκα αρωματικά για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε το υπερβολικό λίπος από το κρέας και βάζετε το μπούτι σε ένα ρηχό ταψάκι.
  • Αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, το θυμάρι και το σκόρδο και περιχύνετε το αρνάκι. Το πασπαλίζετε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 3-4 ώρες. Μετά το μεταφέρετε σε κανονικό ταψί.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 οC. Ψήνετε το αρνί υπολογίζοντας ότι πρέπει να ψηθεί 20 λεπτά για κάθε 450 γραμμ. βάρους του, συν 20 λεπτά επιπλέον. Είκοσι λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος βγάζετε το αρνί από το φούρνο και το καλύπτετε με το μείγμα της κρούστας που έχετε ετοιμάσει ανακατεύοντας καλά καλά όλα τα υλικά. Συνεχίζετε το ψήσιμο ώσπου να ξεροψηθεί η κρούστα.
  • Σερβίρετε το αρνί σε ζεστή πιατέλα και το καλύπτετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, ώστε να διατηρηθεί ζεστό. Το αφήνετε στην άκρη.
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Πασπαλίζετε το αλεύρι μέσα στους χυμούς του ψησίματος στο ταψί, ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και σταδιακά προσθέτετε το χυμό κρέατος, ανακατεύοντας συνέχεια και φροντίζοντας να «πάρετε» όλα τα καφέ υπολείμματα των χυμών του αρνιού. Αδειάζετε το μείγμα σε κατσαρόλα, το βάζετε σε μέτρια φωτιά και το αφήνετε να πάρει βράση.
  • Στη συνέχεια διαλύετε μέσα το ζελέ μέντας. Προσθέτετε το πορτό και ανακατεύετε καλά.
  • Σερβίρετε το μείγμα σε σαλτσιέρα και συνοδεύετε με αυτό το ψητό αρνί, το οποίο γαρνίρετε με τούφες φρέσκων αρωματικών και λαχανικά εποχής.

ΠΙΑΤΕΛΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ

(Θερμίδες: 27 ανά μερίδα)

ΥΛΙΚΑ
225 γραμμ. πολύ μικρά καρότα καθαρισμένα
225 γραμμ. μικρά κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
175 γραμμ. μικρά πράσα καθαρισμένα
175 γραμμ. μικρά τρυφερά σπαράγγια
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λειωμένο βούτυρο για το σερβίρισμα (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζετε τα καρότα και τα κολοκύθια σε μια μικρή κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό και τα βράζετε για 3-4 λεπτά ώσπου να γίνουν τρυφερά. Τα στραγγίζετε καλά και τα σερβίρετε σε πιατέλα, όπου τα διατηρείτε, σκεπασμένα, ζεστά.
  • Βάζετε τα πράσα σε μικρή κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό και τα βράζετε για 3 λεπτά, προσθέτετε τα σπαράγγια και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά. Στραγγίζετε καλά και τα βάζετε στην πιατέλα δίπλα στα καρότα και τα κολοκύθια.
  • Τα πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τα περιχύνετε, αν θέλετε, με λειωμένο βούτυρο.
  • Σερβίρετε αμέσως.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply